Hlavní obsah

Pecina: s ČEZ řízení nechystáme

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) měl v pondělí podle informací ČTK plánovat zahájení správního řízení se společností ČEZ. Předseda úřadu Martin Pecina to ale popřel. "Šlo o dezinformaci, hovořil jsem pouze o tom, že velkými společnostmi, jako je například ČEZ, náš úřad vede a povede správní řízení. Konkrétní řízení, o kterém jsme mluvil, se netýká přímo ČEZ, ale jeho dceřiné společnosti. Nejedná se navíc o nic spojeného s cenami elektrické energie," řekl Právu Pecina.

Článek

"Nemůžeme to komentovat, protože zatím od antimonopolního úřadu nemáme žádné informace. Nevíme, čeho by se řízení mohlo týkat," řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Spekulace o možném zásahu antimonopolního úřadu proti ČEZ se objevily loni v prosinci po ohlášení lednového desetiprocentního zdražení elektřiny. V médiích se spekulovalo, že se ČEZ chystá v brzké době zdražit elektřinu o dalších deset procent. Pecina tehdy řekl, že jeho úřad proti ČEZ kvůli cenám elektřiny zasáhnout nemůže. "Existuje judikát, který určuje, co je pro ČEZ relevantní trh. Je to celá evropská soustava UCTE, nikoli jen Česká republika," řekl tehdy Mladé Frontě Dnes.

Kvůli porušení soutěžního práva dostal ČEZ již v minulosti dvakrát pokutu. V lednu 2000 uložil ÚOHS firmě zaplatit deset miliónů korun za zneužití dominantního postavení. Toho se ČEZ údajně dopustil o rok dříve tím, že bez objektivního důvodu znevýhodnil při odběru uhlí jednoho ze čtyř dodavatelů - Mosteckou uhelnou společnost. V odvolacím řízení byla pokuta antimonopolním úřadem snížena na 7,5 miliónu korun. Rozhodnutí úřadu později potvrdil i soud, k němuž se ČEZ odvolal.

Druhou vysokou pokutu 7,5 miliónu korun udělil ÚOHS v lednu 2003. Důvodem byly vývozní smlouvy, které obsahovaly ujednání o zákazu zpětného dovozu exportované elektřiny. Podle ÚOHS tak firma omezila přístup ostatním soutěžitelům na trh. Po neúspěšném odvolání zástupci ČEZ oznámili, že se obrátí na soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám