Hlavní obsah

Paušální daň chce platit jen 58 tisíc OSVČ

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K paušální dani se podle úterních údajů Finanční správy přihlásilo 57 826 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). To je zhruba o polovinu méně, než počítala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Posledním dnem pro letošní přihlášení k paušální dani bylo pondělí 11. ledna. Další možnost budou mít podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun až příští rok. Paušální daň není povinná, ale živnostníkům, kteří se pro ni rozhodli, ubude papírování a podle Schillerové u nich odpadne i důvod pro většinu kontrol z Finanční správy.

V Česku loni začalo podnikat nejméně lidí za čtyři roky

Ekonomika

Šéfka státní kasy před schválením paušální daně loni v říjnu ve Sněmovně uvedla, že předpokládá, že se o ni přihlásí 125 tisíc až 130 tisíc OSVČ. Mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš Weiss v pondělí Právu sdělil, že šlo o „maximalistický odhad“. Schillerová pak ve středu počet přihlášených živnostníků označila za úspěch.

„Je třeba si uvědomit, že rozjíždíme projekt zjednodušení podnikání v době extrémní míry nejistoty, kdy se většina drobných živnostníků potýká s tvrdými dopady pandemie,“ uvedla.

Zároveň upozornila na to, že určitou roli sehrálo i navýšení základní slevy na poplatníka o tři tisíce korun. „Očekávám proto, že letošní rok bude pro paušální daň pilotní a k dalšímu nárůstu přihlášených dojde v následujících letech po ode-

znění pandemie,“ dodala Schillerová.

Většině se nevyplatí

Měsíční pevná platba činí pro letošek 5469 Kč. Je složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění (2393 Kč), minimálního odvodu na sociální pojištění navýšeného o 15 procent (2976 Kč) a daně z příjmů v symbolické výši 100 korun. Jak se ale ukázalo, většině živnostníků se odvádění ani takto nízké daně nevyplatí, protože dosud neplatili daň z příjmů žádnou. Hlavně díky daňovým slevám a různým odčitatelným položkám.

Pro letošek a příští rok jim navíc vláda ulevila i tím, že vypnula elektronickou evidenci tržeb. Podle odborníků je paušální daň nejvýhodnější pro živnostníky s nižším výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odčitatelné položky, slevy na dani ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

Na paušální daň zbývá už jen pár dní

Finance

Manažerka daňového oddělení poradenské společnosti BDO Monika Lodrová potvrdila, že paušální daň bude výhodná pro méně podnikatelů, než se původně očekávalo, kvůli zvýšení základní slevy na poplatníka od letošního roku.

„Nicméně i tak zůstává hlavní výhodou tohoto režimu úspora administrativních nákladů,“ uvedla. Odpadá především nutnost podávání daňového přiznání a přehledů sociálního a zdravotního pojištění.Nejvíce zájemců o paušální daň hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 11 408, následuje Středočeský kraj s 8090 a Jihomoravský kraj s 6462 živnostníky.

Finanční úřady měly kvůli přihlášení k dani prodloužené úřední hodiny, vstup do paušálního režimu ale OSVČ mohly oznámit i zasláním přes datovou schránku nebo poštou. Tou ještě podle ministerstva financí mohou dorazit řádově stovky oznámení.

Studentům, kteří pomáhali v nemocnicích, stát odpustí daň z příjmu

Koronavirus

Pokud jde o zájem jednotlivých profesí, MF by mohlo informace k tomu zveřejnit zítra. Podle zjištění Práva se k paušální dani přihlásili například někteří malíři, grafici, ale třeba i advokáti.

Pro živnostníky začínající či obnovující činnost v průběhu roku 2021 není termín 11. ledna konečným a mohou se k paušální dani přihlásit i později, a to nejdéle ke dni zahájení či obnovení podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám