Hlavní obsah

Paroubek souhlasí s mírným snížením daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravděpodobný budoucí premiér Jiří Paroubek souhlasí s tím, aby se daně snížily jen mírně tak, jak to navrhuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Konkurenční návrh většího snížení daní má vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Oba zůstanou na svých postech i v nové vládě.

Článek

"Myslím, že východiskem musí být návrh ministra Sobotky," řekl Paroubek. Podle něj nepředstavují tak velkou ztrátu do rozpočtu jako návrhy vicepremiéra Jahna.

Sobotka navrhl ulevit na daních hlavně lidem s nižšími a průměrnými příjmy, Jahnův návrh počítá se snížením odvodů i pro bohatší. Ministr financí již dříve Jahnovu koncepci odmítl.

Pokud by Jahn své návrhy prosadil, ušetřili by Češi na daních ročně 20 až 30 miliard. V případě Sobotkova mírnějšího návrhu by úspory činily deset miliard korun. Podle ekonomů i podnikatelů jsou Jahnovy návrhy lepší než Sobotkovy, ale nemají šanci na úspěch, protože vicepremiéra nepodporuje žádná politická strana.

Jak by se měly změnit sazby daní podle Jahna a Sobotky (v%)
příjem za roknyníJahnův návrhSobotkův návrh*
do 109 200151212
109 200 - 420 00020/251519/25
nad 420 000322432
* pozn: Sobotka navrhuje jiné rozdělení příjmů za rok

Paroubek do premiérského křesla přechází z funkce ministra pro místní rozvoj, kde připravil návrh zákona o nájmech. V březnu uvedl, že obce a města mají mít možnost zvýšit nájmy v bytech s regulovanými činžemi o šest až 12 procent za rok po dobu pěti až šesti let. Nájemníkům, kterým by celkové výdaje na bydlení přesáhly 30 procent čistých příjmů, by však musely přispívat na sociální příspěvky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám