Hlavní obsah

Vicepremiér Jahn chce výrazně snížit daně všem lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn navrhuje, aby daňové sazby byly sníženy o tři až osm procent. Nejnižší sazba by měla klesnou z 15 na 12 procent, sazba 20 a 25 procent na 15 procent. Nejvyšší sazby 32 procent by se měla snížit až na 24 procent. Jahn to v úterý řekl na jednání Hospodářské rady vlády.

Článek

Jahnovo snížení daní je tak mnohem větší než prosazuje ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle Jahna by lidé měli ročně souhrnně ušetřit dvacet až třicet miliard korun, Sobotkův návrh počítal s deseti miliardami, které by v rozpočtu chyběly.

ČR si může výraznější snížení daní dovolit díky rychlejšímu růstu ekonomiky, peníze by podle Jahna mohl stát ušetřit na výdajích nebo by mohl zvýšit spotřební daně. Hospodářská rady Jahnovi doporučila, ať návrh dopracuje v součinnosti s resortem financí a práce a sociálních věcí.

Podle analytika HVB bank Pavla Sobíška by byl návrh dobrý pro ekonomiku, protože dvě třetiny toho, co by lidé na daních ušetřili, by vrátili utrácením zpět do oběhu. "Soukromá spotřeba by zvedla růst HDP asi o 0.5 procentního bodu s tím, že multiplikativní efekty by časem tempo ještě mírně zvýšily, "popsal Sobíšek. Z návrhu ale není jasné, jak by rozpočet zacelil díru, která by na příjmové straně vznikla.

Jak by se měly změnit sazby daní podle Jahna a Sobotky (v%)
příjem za roknyníJahnův návrhSobotkův návrh*
do 109 200151212
109 200 - 420 00020/251519/25
nad 420 000322432
* pozn: Sobotka navrhuje jiné rozdělení příjmů za rok

Ministerstvo trvá na svém návrhu

Sobotka navrhl, aby se daně nesnižovaly ze základu ale slevou na dani. Lidé by tak nesnižovali sumu ze základu daně, ale příslušnou částku by v daňovém přiznání odečítali až z konečného čísla. Na tomto postupu by nevydělali jen lidé s nižšími příjmy, ale i lidé s příjmy vyššími, pro něž nyní odečet od základu daně buď nic neznamená, nebo jim dokonce ubližuje.

Jahnův návrh se mu nelíbí. "Je to osobní iniciativa místopředsedy Jahna. Ministerstvo financí předloží do vlády původní návrh," uvedl mluvčí ministra Marek Zeman.

Jahn s koncepcí přišel v době, kdy není jisté, zda stávající vláda bude dál fungovat jako menšinová, nebo padne. Pokud by v plánovaném hlasování o důvěře získala podporu komunistů, zřejmě by z řada ministr včetně Jahna odešla. Jakýkoliv zákon, který by snižoval daně, by skrz komunistický odpor neměl šanci projít. Analytici si už teď myslí, že návrh není přijatelný ani pro levicovější část sociální demokracie.

Opoziční ODS prosazuje rovnou daň ve výši 15 procent a zrušení odečitatelných položek. Dosud vládní US-DEU navrhuje snížení daní občanů na polovinu. KDU-ČSL vlastní návrh daňové reformy nemá, ale podporuje snižování daní lidí i firem.  KSČM odmítá snižování daní bohatších občanů a naopak prosazuje zavedení milionářské daně.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka chce prosadit slevu na dani z příjmů

Ministr financí Bohuslav Sobotka chce na sobotním rozšířeném ústředním výboru ČSSD prosadit, aby snížení daní z příjmů, které chce uskutečnit soc. dem.,...

Výběr článků

Načítám