Hlavní obsah

Panické výprodeje pokračují, čínské černé pondělí se přelilo i do úterý

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínské akcie pokračují v poklesu i po pondělním nejhorším pádu od roku 2007. V úterý odpoledne místního času ztrácely akcie na šanghajské burze dalších sedm procent. V pondělí to bylo 8,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad čínských akcií

Článek

Panické výprodeje v úterý zesílily poté, co se hlavní šanghajský index propadl pod důležitou úroveň 3000 bodů, napsala agentura Reuters. Akcie v Číně klesají kvůli obavám ze zpomalování růstu její ekonomiky. V pondělí vyvolaly i výrazný propad evropských burz, klesly i americké akcie. [celá zpráva]

„Celkem jednoduše lze vývoj v Číně, ale totéž platí i pro USA, shrnout jako kombinaci korekce výrazného nadhodnocení (bubliny) akciového trhu a zhoršování ekonomické situace v pozadí. Evropské trhy mají tu smůlu, že dnes je svět finančních trhů natolik propojený, že se podobný otřes přežene napříč kontinenty i trhy s různými aktivy,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Foto: ČTK/AP

Čínský investor sleduje ceny akcií na burze

V úterý ale již ostatní asijské burzy po drobnějším propadu z dopoledne mírně posílily.

Podle webu Patria většina západoevropských burz roste o dvě až tři procenta. Burza v Praze přidává v úterý více než čtyři procenta.

Propad akcií v Číně odstartovala devalvace jüanu čínskou centrální bankou před dvěma týdny. Krok znovu probudil obavy, že čínská ekonomika je v horším stavu, než se očekávalo, a její růst výrazně zpomaluje. S čínskými trhy padaly v pondělí i evropské a americké. Na Wall Streetu se index Dow Jones propadl o 3,6 procenta, londýnský FTSE 100 o procento níže – stejně jako burza v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám