Hlavní obsah

Nervozita na trzích, Wall Street kvůli Číně dál padá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie ve Spojených státech v pondělí klesají, propad je ale o něco mírnější oproti až pětiprocentnímu poklesu burz v Evropě. Výprodeje akcií v Číně rozpoutaly podle analytiků na trzích paniku. Někteří už ale vidí v současných cenách příležitost pro výhodný nákup.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Makléř na Wall Street sleduje vývoj akcií

Článek

„Situace se mění každou chvíli – americký index S 500 krátce po otevření padal až o 5,3%, což by znamenalo jeho největší denní ztrátu od srpna 2011. O několik desítek minut později snížil index S 500 své ztráty na dvě procenta. Celkově je na akciových trzích patrná obrovská nervozita, dnes hraničící až s panikou,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Josef Němý.

Podle serveru CNBC klesaly tři hlavní americké burzovní indexy Dow Jones, S 500 a Nasdaq před pátou hodinou středoevropského času téměř shodně okolo 2,3 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Krátkodobý vývoj na trzích je vždy obtížné odhadnout, spíše se ale přikláním k tomu, že výprodeje by ještě mohly pokračovat. Hlavní akciové trhy totiž rostly prakticky nepřetržitě už od roku 2009,“ dodal.

Hlavní indexy čínských akcií v pondělí ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku. Akciové burzy padaly v celé Asii a navázaly na páteční globální výprodej, vyvolaný nepříznivými údaji z čínské ekonomiky. Investory zklamalo, že Peking o víkendu ani přes silný pokles na burzách neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu.

Minulý týden světové burzy zažily nejhorší týden v tomto roce a širší index Wall Street ztratil 5,8 procenta, nejvíce od září 2011.

Dramatický propad zažily v pondělí také evropské akcie. Pražská burza klesla o více než čtyři procenta. [celá zpráva]

Ideální doba na investice?

V USA ale již někteří analytici radí nakupovat. Podle expertů Bank of America Merrill Lynch se propad o víc než pět procent vyskytne v průměru třikrát do roka „a to už jsme překročili“.

„Některé kvalitní akcie jsou v současnou chvíli kvůli celkovému trendu podceněné,“ napsal tým analytiků v pondělní zprávě.

Podobný názor má také ekonom Allianz Mohamed El-Erian. „Tento prudký pokles bude nakonec znamenat zajímavé investiční příležitosti,“  uvedl v rozhovoru pro Yahoo Finance.

Reklama

Výběr článků

Načítám