Hlavní obsah

Paliva v Česku pokračují ve zdražování

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku znovu vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o deset haléřů na průměrných 31,27 Kč/l. Litr nafty se prodává v průměru za 29,55 koruny, což je o sedm haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Ceny pohonných hmot v ČR rostou přibližně od poloviny ledna. V týdnu od 10. do 17. ledna zdražil benzin nejvýrazněji za posledních nejméně deset let, a to o 81 haléřů. Od poloviny ledna stoupla průměrná cena benzinu o více než tři koruny a nafta je dražší o více než dvě koruny.

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr vyjde v průměru na 30,97 koruny. Jde o jediný kraj, kde se průměrná cena naturalu ještě drží pod 31 korunami za litr. Nafta je nejlevnější v Moravskoslezském kraji a Ústeckém kraji, litr tam je v průměru shodně za 29,21 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí i nadále čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 31,62 koruny. Nafta se v metropoli tankuje za 30,20 koruny za litr. V žádném jiném regionu se průměrná cena dieselu přes 30 korun nedostala.

Ropa po obnovení provozu v Suezském průplavu zlevňuje

Ekonomika

Severomořská ropa Brent ve středu kolem 19:00 SELČ vykazovala pokles o 0,4 procenta na 63,90 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu připisovala 0,8 procenta na 61,04 dolaru za barel.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 31. březnu

Ceny ropy zůstávají i nadále velmi vysoko. Na začátku roku se ceny ropy Brent pohybovaly kolem 50 dolarů za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu a její partnerské země (OPEC+) snížily odhad letošního růst poptávky po ropě o 300 tisíc barelů denně. Vyplynulo to ze zprávy expertů OPEC+, k níž získala přístup agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zásobníky firmy Saudi Aramco

Ve čtvrtek bude OPEC+ jednat o své těžební politice. „Vzhledem k pesimistickým vyhlídkám (pro poptávku po ropě) se zdá být pravděpodobné, že těžební kvóty zůstanou další měsíc beze změny,” uvedl analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve střed oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 876 tisíc barelů. Analytici v anketě agentury Reuters naopak předpovídali nárůst o 107 tisíc barelů.

Reklama

Související články

Litr benzinu už stojí přes 31 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Cena benzinu se vyšvihla nad 31 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 se ve středu...

Výběr článků

Načítám