Hlavní obsah

Ropa po obnovení provozu v Suezském průplavu zlevňuje

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy v úterý klesají. Reagují tak na obnovení provozu v Suezském průplavu. Pozornost se nyní soustředí na čtvrteční schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Těžba ropy v Texasu

Článek

Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SELČ vykazovala pokles o 1,2 procenta na 64,22 dolaru (1432 korun) za barel.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,5 procenta na 60,61 dolaru (1351 korun) za barel.

Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že skupina zvaná OPEC+ se vzhledem k neuspokojivým vyhlídkám pro poptávku dohodne na prodloužení těžebních limitů.

Konečný účet za ucpaný Suezský průplav? Produkce Česka za dva týdny

Ekonomika

Doprava v Suezském průplavu, kterou skoro týden blokovala velká kontejnerová loď Ever Given, se postupně vrací k normálu.

Šéf správy průplavu Usáma Rabía očekává, že v úterý propluje touto vodní cestou až 140 lodí. Suezský průplav je důležitou trasou pro přepravu ropy.

Saúdská Arábie, která je klíčovým členem kartelu OPEC, je podle zdroje agentury Reuters připravena akceptovat prodloužení dohodnutých těžebních limitů do června. Je prý rovněž připravena prodloužit své dobrovolné omezení těžby nad rámec dohody.

Reklama

Související témata:

Související články

Litr benzinu už stojí přes 31 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Cena benzinu se vyšvihla nad 31 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 se ve středu...

Konečně: Suezský průplav je uvolněn

Obří kontejnerovou loď, která minulý týden zablokovala Suezský průplav, se v pondělí odpoledne konečně podařilo vyprostit. Končí tak krize, která téměř na...

Výběr článků

Načítám