Hlavní obsah

Padělků peněz ubylo, i kvůli pandemii

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Česka bylo v letošním prvním pololetí zadrženo 573 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles skoro o čtvrtinu (23 procent), loni to za stejné období bylo 743 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech, vyplývá ze statistiky České národní banky (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jednou z příčin může být i stále omezený cestovní ruch a přechodně nižší nákupní aktivita našich občanů v době platnosti opatření proti šíření koronaviru,“ řekla Právu mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Lepší ochrana i platby kartou

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 377. Ve stejném období loni jich bylo 422. Počet padělků eur klesl na 170 z loňských 244 a dolarů na 21 z loňských 32.

Šestice mužů chystala podle obžaloby padělky peněz za miliardy

Krimi

Naprostou většinu padělků tvoří bankovky, padělaných mincí se objevuje jen minimum. Letos bylo zadrženo pouhých 12 eurových mincí, korunových ani jedna. Tzv. pozměněných bankovek jsou také jen jednotky, jde třeba o slepené části dvou různých pravých bankovek. Centrální banka si nemyslí, že by za menším počtem zadržených padělků mohly stát kvalitní napodobeniny, které kolují bez povšimnutí.

„Kvalita padělků české měny se nezvyšuje, takže jejich rozpoznání při znalosti ochranných prvků našich bankovek by neměl být problém. Zajímavostí letošního roku je vyšší počet padělků bankovek 200 Kč, srovnatelný s počty padělků hodnot 500 a 1000 Kč. Padělky bankovek eura jsou z hlediska napodobení ochranných prvků více nebezpečné, některé ochranné prvky jsou poměrně dobře napodobeny, ale i jejich rozpoznání je možné,“ dodala mluvčí.

Exekutorka měla posílat vymožené peníze příteli. K soudu nepřišla

Krimi

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že padělaných bankovek a mincí ubývá dlouhodobě. „Důvodem je prostě to, že se stále méně a méně vyplácí je padělat. A to proto, že stát vydává stále kvalitnější bankovky, s lepšími ochrannými prvky, ale zejména proto, že legislativně omezuje hotovostní transakce, například stanovováním limitu pro ně,“ popsal Právu. Hotovostní platba většího objemu, tedy od desetitisíce korun výše, je už dnes celkem běžně považována za zvláštní nebo dokonce podezřelou. Denní limit platby v hotovosti je podle zákona 270 000 korun.

„V letošním prvním pololetí popsaný dlouhodobý trend ještě podpořila koronavirová krize,“ souhlasí analytik. Lidé kvůli vypnutí podstatné části ekonomiky celkově méně utráceli a lidé i obchodníci dávali přednost placením kartou, takže ubylo také příležitostí padělky odhalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám