Hlavní obsah

Padá koruna i pražská burza

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koruna během úterního dopoledne dále ztrácela a k dolaru prolomila hranici 19 Kč/USD. Podle údajů Patria Online byla česká měna v 11.00 hodin proti pondělku k euru slabší o osm haléřů na 25,77 Kč/EUR a k dolaru ztratila 18 haléřů na 19,01 Kč/USD. Ztráty zaznamenává i pražská burza.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„To jsou nejslabší hodnoty české měny od počátku letošního roku,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že hlavní příčiny oslabení lze hledat v posílení dolaru vůči euru. Za oslabením koruny v posledním týdnu stojí především nejistota investorů ohledně vývoje evropské dluhové krize.

Analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus spatřuje hlavní příčinu oslabování koruny v poměrně masivním odchodu zahraničních investorů z regionu. „Zahraniční banky například v posledních dnech ve velkém prodávaly české státní dluhopisy, což se odrazilo nejen na jejich výnosech, ale také na české koruně,“ sdělil pro Novinky Hatlapatka.

Vše bude z velké části záviset na dalším průběhu evropské dluhové krize, především na situaci v Itálii. „Jednoduše řečeno, čím hůře se tato situace bude vyvíjet, tím větší je riziko dalšího oslabení české měny vůči dolaru, ale i vůči samotnému euru,“ dodal Hatlapatka.

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin by se pád koruny mohl zastavit až na hladině 19,35 Kč/USD. „Dolar posiluje kvůli negativním zprávám z naší strany Atlantiku. HDP Německa ani z eurozóny neznamenala žádné příjemné překvapení,“ uvedl Volf pro Novinky s tím, že se dá očekávat další propad kurzu české měny i vůči euru.

„Automaticky se nedá říci, že s dražším dolarem ceny pohonných hmot porostou. Do hry totiž vstupuje více faktorů,“ doplnil Novák.

Ztrácí i pražská burza

Ztráty zaznamenává i pražská burza, která se nachází v mínusu téměř dvě procenta. Kolem poledne byly téměř všechny tituly v červených číslech.

Příliš nepotěšil ani údaj Českého statistického úřadu, podle kterého tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 1,5 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím ovšem stagnovala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám