Hlavní obsah

Oxfam: Zaměstnanci amerických drůbežáren nesmí ani na záchod, nosí pleny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci několika velkých drůbežáren ve Spojených státech pracují v atmosféře strachu a nemohou si udělat přestávku ani na toaletu. Někteří z nich kvůli tomu nosí pleny, uvedla ve své zprávě charitativní organizace Oxfam.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnoho pracovníků se podle dokumentu bojí nadřízených zeptat, jestli mohou jít na záchod. Šéfové lidi u linek na zpracování masa „zesměšňují kvůli jejich potřebám a ignorují jejich žádosti“ pokud si chtějí odskočit. Vyhrožují jim tresty nebo vyhazovem, uvedla organizace.

Když už mohou jít na toaletu, mají na vykonání potřeby často jen pár minut.

Pracovníci se kvůli tomu „pomočují a kálejí (do kalhot), zatímco stojí u výrobní linky,“ uvádí zpráva. (text v angličtině si můžete přečíst zde)

Nosí do práce pleny, omezují příjem tekutin na nebezpečnou úroveň.
ze zprávy Oxfam

„Nosí do práce pleny, omezují příjem tekutin na nebezpečnou úroveň,“ píše také Oxfam. Kromě toho, že mají pracovníci v drůbežárnách nízké platy, mohou mít omezení negativní důsledky pro jejich zdraví.

Zpráva v té souvislosti zmiňuje ženu z drůbežárny Simmons Foods v Arkansasu, která Oxfamu řekla, že ona a řada jiných lidí ve firmě se proto rozhodli nosit pleny.

Dělníci, kteří se měli pomočit do kalhot při práci, jsou ze závodu Tyson Foods v Severní Karolíně, píše britský The Guardian. Charitativní organizace také vedla rozhovory se zaměstnanci společností Pilgrim's Pride, Perdue Farms and Sanderson Farms.

Společnost Simmons Foods v reakci uvedla, že obvinění jsou „znepokojující“, a že odmítání přestávek na toaletu nebude tolerovat. Tvrzeními je podobně znepokojené i vedení Tyson Foods, podle firmy ale „neexistují důkazy, že jsou (obvinění) pravdivá“.

Americká asociace producentů a zpracovatelů drůbežího masa National Chicken Council pak uvedla, že „podobné případy jsou velice vzácné“.

V drůbežářském průmyslu v zemi podle Oxfamu pracuje asi 250 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám