Hlavní obsah

Orlen Unipetrol v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil tržby o 71 procent

Petrochemický holding Orlen Unipetrol v letošním prvním čtvrtletí meziročně navýšil tržby o 71,1 procenta na 42,6 miliardy korun. Zlepšilo se i hospodaření podniku, firma zaznamenala hrubý provozní výsledek 1,1 miliardy korun, který byl proti prvním třem měsícům loňského roku vyšší o třetinu, informoval mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Investice dosáhly 2,4 miliardy korun, meziročně o jednu miliardu korun více. Objem zpracované ropy mírně vzrostl na 1,7 milionu tun, zatímco v loňském prvním čtvrtletí to bylo 1,64 milionu tun.

"Navzdory velmi nestabilní a těžko předvídatelné geopolitické a makroekonomické situaci jsme dokázali navázat na zlepšující se hospodářské výsledky z minulého roku, během něhož jsme překonávali hospodářský útlum způsobený globální pandemií," řekl generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Nárůst hrubého provozního zisku o 240 milionů korun byl podle něj pozitivně ovlivněn lepším makro prostředím v rafinérském segmentu.

PKN Orlen dál kupuje ruskou ropu

Ekonomika

"Výrazným způsobem ale meziročně vzrostly náklady na provoz našich rafinerií. Náklady na nákup energií, zejména zemního plynu, elektrické energie a uhlí, byly v meziročním srovnání vyšší o 1,3 miliardy korun," uvedl Wiatrak.

Čerpací stanice Benzina Orlen měly v prvním čtvrtletí podíl na trhu 24,3 procenta a zůstaly dlouhodobým lídrem trhu. V prvním čtvrtletí měla firma v Česku 426 čerpacích stanic, na Slovensku 23. Meziročně o šest, respektive o devět více. Celkem 45 čerpacích stanic v ČR je vybaveno dobíjecími stojany.

Firma loni oznámila záměr přejmenovat postupně čerpací stanice Benzina v Česku i na Slovensku na Orlen.

Poláci zařízli značku Benzina, nahradí ji Orlen

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám