Hlavní obsah

Orbán plánuje snížit daně a zvýšit minimální mzdu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko v příštích dvou letech sníží daň ze mzdy a výrazně zvýší minimální mzdu. Ministr hospodářství Mihály Varga po úterním jednání se zástupci zaměstnavatelů a odbory oznámil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o 15 procent a v roce 2018 o dalších osm procent.

Foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V současnosti je v Maďarsku minimální mzda nekvalifikovaného zaměstnance 111 tisíc forintů (9800 korun) měsíčně. Mzdy zaměstnanců se středoškolským vzděláním porostou v roce 2017 o 25 procent a v dalším roce o 12 procent.

Varga již dříve avizoval, že průměrná mzda by se v příštích šesti letech měla zvýšit o 40 procent a přiblížit se tak úrovni západní Evropy.

Sazba daně z příjmu klesne v příštím roce o pět procent a v roce 2018 o další dvě procenta.

Nejlepší podmínky pro firmy v EU

Maďarský premiér Viktor Orbán již dříve oznámil, že země bude mít rovněž nejnižší daň z příjmů právnických osob v celé Evropské unii.

„Bude jednociferná. Maďarsko nabídne nejlepší fiskální podmínky v Evropské unii,“ řekl. Prozradil, že od příštího roku klesne celoplošně na devět procent. V současnosti odvádějí velké firmy 19procentní daň, střední a drobní podnikatelé desetiprocentní. Od ledna se daň sjednotí na zmíněných devět procent.

Nižší daně pro firmy mají přilákat zahraniční investory. Zmíněná opatření by měla rovněž pomoci řešit nedostatek pracovních sil. Více než polovinu podniků působících v Maďarsku trpí nedostatkem pracovních sil.

Snížit sazbu daně z firemních zisků na nejnižší úroveň ze států skupiny G20, která sdružuje dvacet nejvyspělejších ekonomik, pro změnu oznámila britská premiérka Theresa Mayová. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám