Hlavní obsah

Oproti srpnu ceny klesly, meziroční inflace ale zůstává nad třemi procenty

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny se stejně jako loni v září meziměsíčně snížily o 0,6 procenta. Meziroční spotřebitelská inflace však i nadále zůstává nad třemi procenty. Ceny oproti loňskému září vzrostly o 3,2 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční růst cen byl v září o 0,1 procentního bodu nižší než v srpnu. „Na tento pokles měly velký vliv ceny potravin. Například ceny zeleniny meziročně klesly zhruba o 4 procenta, přičemž ceny brambor byly nižší o přibližně 9 procenta a dosáhly hodnoty 13,44 korun za kilogram,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Brambory jsou tak nejlevnější od září 2018. Polotučného trvanlivé mléko ve srovnání s loňským zářím zlevnilo o 5,5 procenta. Vajíčka byly v září o 0,4 procenta levnější než před rokem.

Nájmy bytů v září i nadále rostly, ale pomaleji než v srpnu. Ještě v srpnu činil meziroční růst nájmů 2,6 procenta, v září už šlo jen o 2,6 procenta.

Naopak meziroční zdražování piva zrychlilo ze srpnových 3,7 procenta na zářijových 5,1 procenta. Ceny vína přešly ze srpnového meziročního poklesu o 0,2 procenta na srpnový růst o 2,1 procenta.

Eurozóna v deflaci, Česko má třetí nejvyšší inflaci z EU

Ekonomika

Na meziměsíčním poklesu cen se projevila především končící letní sezona. Dovolené s komplexními službami zlevnily o 21,6 procenta.

Z potravin zlevnily především brambory o 9,3 procenta. Ceny ovoce se snížily o 3,5 procenta, nealkoholických nápojů o 2,6 procenta, vajec o 5,2 procenta a polotučného mléka o 3,5 procenta. Máslo zdražilo o 4,9 procenta a cukru o 3,9 procenta.

Poplatky v mateřských školách vzrostly o 4,1 procenta, školné na středních soukromých školách o 3,2 procenta, poplatky na veřejných vysokých školách o 4,2 procenta, poplatky za výuku jazyků o 2,8 procenta a poplatky ve školních družinách o 4,9 procenta.

Cena jablek výrazně vzrostla

Ekonomika

„Zatímco inflace v předešlých měsících překvapovala spíše vyššími hodnotami, v září se situace otočila. Hlavní překvapení však bylo v rozkolísaných cenách potravin, které poklesly nad očekávání, nikoli v cenách služeb,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Průměrná inflace letos dosahuje 3,3 procenta. Nejvyšší příspěvek k růstu tvoří i přes mírné zpomalení v posledních měsících ceny potravin, ceny bydlení a ceny tabákových a alkoholických výrobků,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám