Hlavní obsah

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem se ve čtvrtek shodl, že doporučí rozsáhlejší snížení těžby ropy. Útlum má zabránit nadměrným dodávkám suroviny na trhy a udržet stávající cenu suroviny. Zatím však není jasné, jak dlouho by takové omezení mělo platit, uvedla agentura Reuters.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy

Článek

Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak nedávno uvedl, že výbor OPEC doporučil snížit těžbu o dalších 500 000 barelů ropy denně ze stávajícího 1,2 miliónu barelů, které platí do března.

Celkem by tak těžba kartelu klesla o 1,7 milionu barelů denně, což představuje zhruba 1,7 procenta celosvětových dodávek ropy.

Podle agentury AFP ale ve skutečnosti bude útlum těžby nakonec výrazně nižší, asi o 100 000 barelů vůči aktuálnímu množství vytěžené ropy, protože Saúdská Arábie už nyní těží méně, než může. Naopak Irák, Nigérie a Rusku své limity těžby překračují.

„Skutečně vidíme riziko nadměrných dodávek v prvním čtvrtletí kvůli nižší sezonní poptávce po rafinovaných produktech a po ropě,” prohlásil Novak. Podle něj by dodatečné snížení platilo pro první čtvrtletí 2020, což by bylo kratší období, než navrhovali někteří ministři OPEC.

Rusko se doposud stavělo proti rozsáhlejšímu snížení těžby ropy. Ruské firmy totiž upozorňovaly, že útlum v zimních měsících, kdy jsou nízké teploty, poškozuje ropná pole.

Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, má naopak zájem o výraznější snížení těžby. Před plánovanou nabídkou akcií její ropné firmy Aramco jí totiž vyhovuje, aby se ceny ropy zvýšily.

Cílem útlumu je také vyvážit nárůst těžby ze zemí mimo kartel OPEC, tedy USA, které zvyšují těžbu z břidlic, Norska, Brazílie, Kanady a Guyany.

OPEC a jeho spojenci začali s koordinovaným snižováním těžby v roce 2017, aby tak zabránili prudkému propadu cen ropy po nárůstu těžby v USA, které překonaly Rusko a Saúdskou Arábii a staly se největším světovým těžařem. Dohoda OPEC podpořila udržení ceny ropy, které se v posledním roce pohybuje v rozpětí 50 až 75 dolarů za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám