Hlavní obsah

Omezení igelitových tašek podpořil i výbor Evropského parlamentu

Plán na výrazné omezení používání igelitových tašek v Evropské unii je po hlasování ve výboru Evropského parlamentu zase o kus dál. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin totiž v pondělí večer návrh jednoznačně podpořil.

Ilustrační foto

Článek

Unie chce podstatně snížit používání tenčích igelitek a členským zemím dává na výběr, zda společného cíle chtějí dosáhnout spíše zpoplatněním těchto tašek nebo tím, že se zavážou omezit jejich celkové množství v oběhu.

Výsledek hlasování výboru, kde se pro návrh vyslovilo 60 europoslanců a proti nebyl žádný z nich, není překvapivý. EP se totiž minulý týden na podobě návrhu dohodl s diplomaty členských zemí.

Opatření se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenčích igelitek, jež tvoří většinu spotřebovávaných igelitových tašek.

Kvóty na sáčky

Členské země budou mít na výběr dva způsoby, jak snížit jejich počty. První je povinný cíl snižování - 90 sáčků na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a jen 40 v roce 2025. To znamená, že by se za deset let jejich množství oproti roku 2010 snížilo o 80 procent. Druhou variantou je, aby země do roku 2019 zajistily, že za ně budou zákazníci v obchodech platit.

Z opatření mohou být vyňaty nejtenčí sáčky pod 15 mikronů. O tom, zda se zahrnou do případné novely, by se mělo rozhodnout za dva roky. Komise a členské státy by také měly informovat o negativních dopadech výrazného používání igelitových tašek na životní prostředí.

Čeští obchodníci dohodu o omezení plastových sáčků a tašek odmítají. "Principiálně jsme proti regulaci," řekla v pátek prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Jakákoli regulace se podle ní nakonec promítne do cen pro zákazníky. V Česku již nyní všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám