Hlavní obsah

EU kývla na omezení igelitek novými poplatky a daněmi

Právo, DPA, ČTK, mcm

Zvýšené poplatky či přitvrzení daní mají omezit plýtvání igelitovými taškami a sáčky. Nové opatření v pátek definitivně potvrdili velvyslanci všech 28 členských zemí EU včetně Česka.

Ilustrační foto

Článek

Týká se především tenkých tašek na jedno použití, jejichž spotřeba by do roku 2025 měla klesnout o 80 procent. Opatření nepostihuje sáčky na ovoce či zeleninu a pevnější tašky pro vícenásobné použití.

K omezení spotřeby mohou nyní státy využít jak zvýšení daní na dané igelitové produkty, tak uvalení poplatků. Mohou také vyhlásit konkrétní cíle omezení spotřeby, a dokonce i zákazy.

Evropská komise původně odmítala novou legislativu jako nadbytečnou. Rozhodný postoj států, které se v pondělí dohodly na podobě nové normy s Evropským parlamentem, ji však přiměl ke změně názoru.

Řetězce: Zaplatí to zákazníci

První místopředseda Komise Frans Timmermans ve středu oznámil, že jeho instituce mění stanovisko. Ústup Komise zdůvodnil tím, že všechny strany chtějí dosáhnout především snížení množství plastového odpadu.

V reakci na novou situaci dávají obchodníci přednost zdražení tašek. „Tato varianta je administrativně nejjednodušší,“ řekla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Řetězce tak zvýšené náklady přenesou na zákazníka. V Česku již dnes všechny velké řetězce plastové tašky zpoplatňují.

Čeští obchodníci jinak včerejší dohodu odmítají. „Principiálně jsme proti regulaci,“ zdůvodnila to Nováková, neboť se to podle ní nakonec promítne do cen pro zákazníky. Ona i hypermarkety Globus vyzvedávají spíše osvětu. „Daleko účinnější, a ukazuje se to u tříděného odpadu, je dlouhodobá společná kampaň, která není doprovázená sankcemi a restrikcemi,“ tvrdila.

S plánem na omezení igelitek přišla původně loni bývalá Komise vedená Josém Barrosem. Už tehdy vyvolala protesty obchodních řetězců mj. v Česku. Nové opatření se týká tašek s tloušťkou pod 50 mikronů, tedy tenkých igelitek, které tvoří většinu. Z opatření mohou být vyňaty sáčky tenčí než 15 mikronů.

Podle údajů za rok 2010 se v Unii spotřebovalo 100 miliard igelitek. Většinu z nich tvořily tašky pro jednorázové použití. Odpovídalo to roční spotřebě 198 tašek na osobu. Mezi zeměmi přitom panují velké rozdíly: zatímco každý Dán ročně spotřebuje jen čtyři igelitky na jedno použití, na Poláka jich připadá 466.

Evropa podle různých zdrojů ročně vychrlí 13–25 miliónů tun plastového odpadu. Pouhá čtvrtina z něj je ale znovu recyklována, dopad na životní prostředí – mimo jiné moře – je tedy značný.

Cesty k omezení plastového odpadu
Státy stanoví povinný cíl omezit spotřebu na 90 tenkých tašek na osobu v roce 2019
Do roku 2025 pak musí snížit spotřebu na 40 kusů
Mohou také do roku 2019 zavést poplatky za igelitky
Nebo zavedou pro obchodní řetězce jejich výrazné zdanění
Poslední možností je úplný zákaz těchto igelitek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám