Hlavní obsah

OKD začalo zasypávat jámy Dolu Paskov

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku začala v pondělí ráno důlní společnost OKD zasypávat štěrkem a hlušinou první výdušnou jámu bývalého Dolu Paskov a chystá i zasypání druhé místní jámy. Následovat by měly jámy dolů v Chlebovicích a ve Staříči, které k Dolu Paskov také patřily. Právo o tom informoval mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jedna těžní věž bude stržena, druhá (na snímku vlevo) zůstane, protože je národní kulturní památkou.

Článek

„Dnes zasypáváme první z uzavřených jam v lokalitě Dolu Sviadnov. Tato jáma byla budována od roku 1963 a fungovala bezmála 30 let. První výdušná jáma bude zasypávána asi 14 dnů štěrkem a hlušinou. Na dvoře je připraveno 25 tisíc metrů krychlových hlušiny a asi tři tisíce metrů krychlových kameniva,“ ukazoval Právu mluvčí OKD.

Druhá, sousední sviadnovská jáma, jejíž hloubení bylo zahájeno v roce 1979, bude zlikvidována poněkud jinou technologií a proces bude náročnější – trvat bude asi tři čtvrtě roku. Přijde do ní zpevněný zásyp betonové a cemento-popílkové hmoty.

„Vyplněna bude od úrovně nejvyššího patra po povrch. Důvodem vyplnění jen horní části jámy je zajištění možnosti dlouhodobého odsávání metanu z dolu,“ vysvětlil Čelechovský.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

První likvidovaná jáma má průměr 7,5 metru a je hluboká 578 metrů. Druhá jáma má průměr stejný, avšak je mnohem hlubší a to 907 metrů.

„Nad nejvyšším patrem se udělá jámová zátka z betonu a nad ní se jáma postupně vyplní tou již zmíněnou směsí. Prostor pod tím bude sloužit na jímání metanu, který se odsud bude několik desítek let čerpat a používat jako zemní plyn,“ upřesnil závodní Dolu Sviadnov Ivan Šimek.

Jedna těžní věž půjde k zemi, ta druhá zůstane stát, protože je národní kulturní památkou.

Šimek dodal, že obě jámy je důležité zasypat proto, aby byly stabilizované. „Je potřeba je zpevnit, aby v budoucích letech nedošlo k nějaké destrukci a aby jámy neohrožovaly své okolí,“ upozornil s tím, že pak se několik let kontroluje, zda jáma sedá. „Ze zkušeností již ale víme, že to sedání jam je bezvýznamné,“ shrnul Šimek.

Společnost OKD připravuje i likvidaci dalších dvou dolů, které byly součástí Dolu Paskov, který ukončil svou činnost 31. března 2017.

„Máme připravený přesný harmonogram jejich likvidace. Vše ale záleží na povoleních obvodního báňského úřadu na likvidaci hlavního důlního díla. Počítáme, že druhým v pořadí bude důl v Chlebovicích a třetím pak tedy důl ve Staříči. Mělo by vše být ukončeno do roku 2021,“ shrnul mluvčí OKD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám