Hlavní obsah

OKD propustí stovky lidí, zároveň ale shání zaměstnance

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raziči, rubači, důlní zámečníci i důlní elektrikáři schází těžební společnosti OKD. A to přesto, že kvůli ukončení těžby na Dole Paskov k letošnímu 31. březnu, propustí stovky lidí. Kvůli doplnění zaměstnanců na šachtách na Karvinsku se bude muset firma obrátit na úřad práce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

„I přes maximální úsilí motivovat zaměstnance z Chlebovic a Staříče (u Frýdku-Místku), aby využili nabídky a přestoupili do karvinské oblasti, se nám nepodařilo získat dostatek kvalifikovaných lidí z vlastních personálních zdrojů zejména pro práci v rubání a přípravách. Proto jsme se rozhodli, že zveřejníme pracovní nabídku i mimo OKD a o spolupráci rovněž požádáme úřad práce,“ potvrdila personální ředitelka Radka Naňáková.

Na Dole Paskov, respektive Důlním závodě 3, pracuje asi 1350 zaměstnanců, zhruba 300 z nich zůstane kvůli technické likvidaci dolu. Firma počítala s tím, že asi 500 lidí převede do karvinské části. Jenže nabídku dosud využilo přibližně 200 horníků. K přesunu na jiné šachty společnosti nepomohla ani motivační odměna 80 tisíc korun.

„Nedostatek kvalifikované pracovní síly je celostátním problémem podnikatelského sektoru, který se periodicky opakuje. Aktuálně ho řeší celá řada firem, OKD nevyjímaje. Managementu v tomto případě nezbývá nic jiného, než současnou nerovnováhu stabilizovat veřejným oslovením pracovního trhu,“ uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Reklama

Související články

Další horníci míří k programátorům

K zásadnímu obratu ve své kariéře nakročilo v uplynulých dnech dalších 12 zaměstnanců společnosti OKD, většinou horníků. Už podruhé se v jedné z lokalit Dolu...

Výběr článků

Načítám