Hlavní obsah

Německo počítá. Pro vyloučení Ruska ze SWIFT už jsou kromě něj všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Blok čtyř států Evropské unie, které ve čtvrtek nesouhlasily s vyloučením Ruska z mezinárodního bankovního systému SWIFT, se začíná rozpadat. Své stanovisko už přehodnotily Itálie, Kypr i Maďarsko. Nerozhodnuté zůstává Německo. Odpojení od SWIFT by podle analytiků znamenalo pro Rusko velké ekonomické ztráty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Svůj postoj v sobotu přehodnotily hned tři státy. Na stranu většiny zemí EU se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přidala Itálie. Její premiér Mario Draghi to měl Zelenskému sdělit během společného telefonátu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki zase informoval o podpoře Maďarska. „Dnes jsem znovu mluvil s předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem. A znovu mě ujistil o své podpoře dalekosáhlých sankcí proti Rusku. Včetně blokování systému SWIFT,” napsal Morawiecki na twitteru.

A proti už není ani Kypr, oznámil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Kyperský ministr financí Constantinos Petrides později uvedl, že země v rámci solidarity vůči ukrajinskému lidu nikdy neprotestovala proti žádné sankci EU, a to včetně odříznutí Ruska od SWIFT.

Co je to systém SWIFT
Jedná se o mezinárodní síť bankovních plateb (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci) se sídlem v Belgii. Systém využívá přes 11 000 finančních institucí ve více než 200 zemích světa.
V roce 2021 zpracovával systém průměrně více než 42 milionů zpráv každý den.
Systém vznikl v roce 1973 jako nezávislá společnost, kterou založily velké evropské a americké banky. Zprostředkovává zabezpečené finanční transakce v rámci vlastní sítě SWIFTNet. Každá banka v něm má svůj vlastní kód BIC.
Rada SWIFT čítá 25 členů, kteří rozhodují o případném vyloučení některého státu ze systému. Dosud se tak stalo jednou v případě Íránu. Ten byl v březnu 2012 na čtyři roky odpojen kvůli pokračujícímu rozvoji jeho jaderného programu.
Účinek byl pro íránskou ekonomiku devastující. Země ztratila polovinu svých zisků z exportu ropy a 30 procent zahraničního obchodu.

Rusku by se vyřazení ze SWIFT hodně prodražilo. Evropa přesto váhá

Ekonomika

Posledním státem EU, který se s tímto rozhodnutím zdráhá, zůstává Německo. To je podle pátečních zpráv možnosti odstřihnout Ruskou federaci od systému SWIFT otevřeno více než doposud. Než ale na takový krok kývne, musí si nejprve spočítat následky pro vlastní ekonomiku, prohlásil německý ministr financí Christian Lindner (FDP).

Reuters: Je to otázkou času

Agentura Reuters napsala, že vyřazení Ruska ze SWIFT už je na spadnutí. „SWIFT je jen otázkou času, velmi krátké doby, dní. Je to dostačující? Ne. Je to nutné? Absolutně. Sankce mají smysl pouze tehdy, pokud to bude pro obě strany znamenat náklady. A toto bude nákladné,“ nechal se pro Reuters slyšet nejmenovaný guvernér centrální banky spadající do eurozóny.

Zeman k NATO: Sankce jsou k smíchu, vylučme Rusko ze systému SWIFT

Domácí

V posledních dnech se SWIFT stal jakýmsi hlavním symbolem všech možných sankcí namířených na Rusko. Kdyby z něj totiž bylo Rusko vyloučeno, ekonomicky by ho to výrazně zranilo, tvrdí experti.

O vyloučení Ruska ze systému musí rozhodnout jednomyslně Rada EU a následně 25členné představenstvo SWIFT.

Reklama

Výběr článků

Načítám