Hlavní obsah

Odklad splátek úvěrů má být dobrovolný

Právo, svj, rei

Vláda má ve středu rozhodnout o moratoriu na splácení hypoték a dalších úvěrů. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ho chtěla zavést plošně, s možností vyvázání se. Měla podporu opozice, většiny ekonomů i guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka, ale zásadně nesouhlasili samotné banky a další poskytovatelé úvěrů.

Foto: Novinky

Interview s Alenou Schillerovou

Článek

Ministerstvo financí nyní podle České televize návrh změnilo, a to tak, že odklad splátek bude umožněn jen těm, kdo se o to aktivně přihlásí. Banky by pak neměly nic posuzovat a odklad splátek umožnit.

Moratorium na splátky mělo původně být půlroční. Nově jsou na stole varianty dvě - odložení buď na tři, nebo šest měsíců.

Šéfka státní kasy Schillerová také původně mluvila o tom, že po dobu přerušení splátek by sice finanční společnosti měly splácení dál úročit, ale jen „v symbolické výši“. Nově už ale snižování úroků ve hře není, sdělila ministryně s odkazem na Evropský orgán pro bankovnictví Evropské unie.

Banky moratorium na splácení úvěrů odmítají

Koronavirus

„Evropská bankovní autorita doporučuje, aby smluvní úroky zůstaly zachovány, tzn. aby se nezastropovávaly,“ potvrdila Schillerová v České televizi.

Banky nesouhlasily

S plošným moratoriem na splátky nesouhlasily banky i nebankovní poskytovatelé. Argumentují mj. tím, že ne všechny sektory a profese jsou koronavirem výrazně postiženy. Varují také před morálním hazardem dlužníků.

Banky na původní návrh Schillerové reagovaly vyjádřením, že několikaměsíční odložení splátek hypoték a úvěrů kvůli koronaviru už umožňují. Šéf České spořitelny Tomáš Salomon řekl, že plošný odklad nemá smysl.

Podobně mluví nebankovní poskytovatelé. „Návrh zavést půlroční povinné plošné moratorium na splátky půjček nepovažujeme za vhodný. Pro řadu nebankovních poskytovatelů úvěrů by to byl krok, který ohrozí jejich existenci, kdy při povinnosti hradit mzdy a další provozní náklady bez příjmů v podobě splátek může vést až k bankrotu včetně hromadného propuštění,“ uvedl předseda představenstva Express Cash Miroslav Kučírek. Podle něj pak by hrozilo i nebezpečí přenesení lavinového efektu výpadku finančních zdrojů ve zpomalující ekonomice.

Odklad podle bank zvažuje jen třetina

Možnost odkladu splátek na tři měsíce, který klientům postiženým epidemií koronaviru už nabízí většina bank, hodlá nyní využít zhruba třetina (32 %) lidí s hypotékou nebo spotřebitelským úvěrem, vyplývá z průzkumu, který si u agentury Ipsos nechala minulý týden zpracovat Komerční banka (KB).

Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají

Koronavirus

Většina bank dlužnou částku i v době přerušení splácení dál úročí. Nejvíce lidí plánuje o odklad žádat v Karlovarském kraji (47 %), nejméně v Libereckém kraji (16 %). V Praze chce o odklad splátek požádat 42 % dlužníků. „Průzkum potvrdil naše očekávání, že odklad splátek nyní využije jen menší část klientů bank. Ostatní lidé buď stále pracují, nebo mají dostatečnou finanční rezervu na to, aby byli schopni své závazky nadále plnit,“ tvrdí Jan Kubálek z KB.

Dodal, že dostatek financí pro náhlý výpadek příjmů má teď 51 procent dotázaných.

ČNB v úterý informovala, že dluhy českých domácností jen u bank a družstevních záložen v únoru meziměsíčně stouply o 7,4 miliardy na 1,76 bilionu Kč. Proti loňskému únoru byly vyšší o 107,1 miliardy korun. Dalších 1,14 bilionu pak dluží bankám a dalším finančním společnostem firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám