Hlavní obsah

Odjezd na prázdniny komplikují četné uzavírky

Tomáš Volf, Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých silnicích a dálnicích se musí řidiči připravit na „pekelný“ víkend. Rodiny vyrážejí na prázdniny a spolu s dalšími výletníky a chalupáři se nevyhnou kolonám především ve směru na jih. K moři do oblíbeného Chorvatska či Itálie pojedou po českých silnicích i Poláci a Němci.

Foto: ti, Právo

Kde lze v létě očekávat zdržení na silnicích a dálnicích

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo mapu čtyř desítek největších oprav silnic a dálnic během prázdnin, z nich již necelá polovina začala. Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého bude oprav přes léto mnohem více, ředitelství se snažilo vytipovat ty, které budou působit největší obtíže.

Řidiči si mohou alespoň částečně oddechnout, co se týče cesty po D1. Silničáři na ní původně na léto plánovali opravu u Prahy mezi Všechromy a Mirošovicemi, ale nakonec ji museli odložit.

Poptávka po dálničních známkách navzdory cenám benzínu vzrostla o třetinu

Ekonomika

„Nejvýhodnější nabídku zde podal Metrostav Infrastructure, což vzhledem k nedávnému rozhodnutí soudu znamená, že ho budeme muset vylučovat a poptávat dalšího v pořadí,“ řekl Právu Studecký. „Pro řidiče to znamená dobrou zprávu v podobě D1 mezi Prahou a Brnem bez omezení,“ dodal. Silničáři také se začátkem prázdnin omezí běžnou údržbu, tím ale dobré zprávy pro motoristy končí.

Rozkopané tahy na jih

Při cestě na Vídeň na hlavním tahu z Jihlavy na Znojmo opravují silničáři na několika místech dohromady šest kilometrů, nárazově se tam už poslední dny tvořily kolony. Hned za Jihlavou ve Vílanci opravují most.

Rozkopané jsou ale i další tahy na jih. Cestu z Prahy do Českých Budějovic komplikuje uzavírka u Rakovic na pomezí středních a jižních Čech. Dopravu v místě komplikují opravy I/4 vedle nově budovaného úseku D4.

S omezením musejí motoristé počítat dál na dálnici D2 u Hustopečí, na D3 u Chotovan, na D4 u Staré Huti, na plzeňské D5 u Zdic a Rudné, na D7 u Loun a na D10 u Benátek nad Jizerou.

Včera například začali stavbaři také s opravami silnice I/38 v úseku Chvalovice – Velké Zboží na Nymbursku, navážou úsekem mezi Vlkavou a Bratronicemi na Mladoboleslavsku.

V průběhu prázdnin pak začnou opravy D1 mezi Ostravou a Olomoucí.

Řidiči by se měli před cestou vybavit vedle zásoby vody i klidem, i když to v nesčetných uzavírkách není lehké. Plynulejší cestě na vytouženou dovolenou pomůže vzájemná ohleduplnost.

Weby a data ŘSD jsou i pět týdnů od útoku hackerů v troskách

Bezpečnost

„Dodržujte rychlostní limit v dopravním omezení. Pokud je doprava vedena ve dvou zúžených pruzích, jeďte plynule a střídavě, tak abyste nezůstávali těsně vedle dalšího vozidla,“ radí Tomáš Neřold z Besipu.

Dopravní info stále nefunguje

Kompletní přehled oprav najdou řidiči na webu ŘSD v mapové sekci. Po květnovém útoku hackerů ale pořád nefunguje web Dopravniinfo.cz. I pro dopravní informace však lze vy­užít asistenční službu ŘSD na lince 800 280 281.

Ta v případě nehody pomůže i se zajištěním odtahu. Z hlediska vhodné volby trasy je praktické využití moderních mobilních navigací, které umí sledovat hustotu provozu, jako je například Waze nebo Mapy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám