Hlavní obsah

Odbory OKD nesouhlasí s návrhem propustit letos asi 1300 lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornické odbory těžební firmy OKD zcela nesouhlasí s rozhodnutím výkonného ředitele OKD Antonína Klimši snižovat stav zaměstnanců. Důvodů je několik. Sdružení hornických odborů (SHO) vyzvalo vedení firmy, aby s nimi okamžitě zahájilo jednání o sociálním programu pro všechny zaměstnance OKD.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na ilustračním snímku černouhelný důl společnosti OKD Důl Darkov

Článek

„Vzhledem k tomu, že firma nemá do dnešního dne schválený podnikatelský plán na rok 2016, považujeme jakékoli snižování stavů vlastních zaměstnanců za účelové, nekoncepční a předčasné, zejména z pohledu případného hromadného propouštění či útlumu činných dolů,“ uvedly odbory v odpovědi vedení OKD.

Klimša představil plány OKD počátkem března. Uvedl, že cílem firmy je ukončit dobývání na Dole Paskov, kde pracuje zhruba 1800 lidí, na konci letošního roku, a propustit asi 1300 zaměstnanců.

Odbory: Vypadá to jako hromadné propouštění

Počet vlastních zaměstnanců se podle něj v OKD nakonec celkově i s přirozenými odchody do důchodu, ze zdravotních důvodů nebo na vlastní žádost sníží o 10, zatímco u dodavatelských firem o 30 procent. Na konci roku by tak OKD měla mít zhruba 11 500 zaměstnanců.

Zatímco firma považuje snížení stavu za běžný krok, podle odborů má předložený rozsah připravovaných opatření veškeré znaky hromadného propouštění či útlumového programu.

„Ten účelově zakrýváte postupným trvalým propouštěním kmenových zaměstnanců rozloženým v čase. Pokles vlastních zaměstnanců od roku 2012 již nyní přesáhl počet tří tisíc a pokles těžby uhlí od roku 2012 je přes tři milióny tun,“ upozornili odboráři.

Pod stanovisko SHO se podepsal jeho předseda Jaromír Pytlík a předsedové závodních výborů Dolu ČSM, Dolu Darkov, Dolu Paskov, Dolu Karviná ČSA, Dolu Karviná Lazy a předsedkyně odborů závodu Povrch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám