Hlavní obsah

Odboráři chtějí demonstrovat, podnikatelé reagují stávkou

PRAHA

Čeští podnikatelé budou protestovat proti návrhu Zákoníku práce, který navrhuje vláda. Zároveň nesouhlasí s demonstrací, kterou chystají odbory na 26.listopadu. Protest podnikatelů bude mít formu hodinové stávky. Ve středu to na tiskové konferenci prohlásil předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda.

Článek

Podle Dandy návrh pracovněprávní normy poškozuje jak zaměstnance, tak i nezaměstnané. Hlavní problém vidí v komplikacích při rušení pracovního poměru.

"Když nevím, jak mám zaměstnance vyhodit, tak ho raději vůbec nepřijmu," uvedl. Zákon nedává zaměstnavatelům možnost ukončit pracovní poměr se zaměstnancem bez udání důvodu. To se zaměstnavatelům nelíbí.

Předsedovi Svazu mlynářů a pekařů Otakaru Svobodovi se zase nelíbí rozlišování mezd a platů. Tím podle něj vznikají dvě kategorie zaměstnanců. Trnem v oku je mu též ustanovení, které nutí dávat "za stejnou práci stejnou mzdu." "Zaměstnanci ale nejsou stejní a nepracují stejně," namítl.

Odbory plánují demonstraci

Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace svobodných odborů naplánovaly na 26.listopadu demonstraci na podporu vládního návrhu. Protestní akce by se mělo zúčastnit až 25 000 lidí.[celá zpráva]

Výběr článků

Načítám