Hlavní obsah

Zákoník práce má na demonstraci podpořit až 25 tisíc lidí

PRAHA

Demonstrace na podporu vládního návrhu Zákoníku práce a proti omezování práv zaměstnanců proběhne 26.listopadu ve 12 hodin na pražském Palachově náměstí. V úterý to na tiskové konferenci prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. ČMKOS připravuje demonstraci ve spolupráci s Asociací samostatných odborů (ASO).

Článek

Účastnící se podle Štěcha sejdou v sobotu 26.11. již v jedenáct hodin na Letenské plání, odkud se vydají pěšky na Náměstí Jana Palacha. Podle předsedy ČMKOS by demonstrovat mělo 25 000 lidí.  

Odborům se nelíbí, že existují snahy omezit pravomoci odborů a práva zaměstnanců. "Od roku 1990 tu nebyl veden tak soustředěný útok na pracovní právo ze strany zaměstnaneckých svazů, zejména Svazu průmyslu a dopravy," uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Zákoník prý pozici odborů neposiluje

ČMKOS a ASO chtějí také podpořit současný návrh novely Zákoníku práce. Podle jejich expertky na pracovní právo Marcely Kubínkové nový zákoník nezvětšuje práva odborů, ale pouze lépe kodifikuje práva a povinnosti, které současná norma již obsahuje a které jsou v pracovním právu v rámci Evropské unie běžné. Nový zákoník by pouze měl ustanovit povinnost zaměstnavatele informovat zástupce zaměstnanců o hospodářské situaci.

Poslední kapkou pro svolání demonstrace bylo prohlášení zástupců opoziční ODS na valné hromadě Svazu průmyslu a dopravy, že připravili vlastní návrh pracovněprávní normy. A to právě ve spolupráci se zástupci svazu. Odbory jsou tím pobouřeny, navíc prý z návrhu neviděly "ani písmeno".

Demonstrace může být pro či proti

Odboráři záměrně stanovili datum protestní akce na konec listopadu, tedy mezi plánované první a druhé čtení ve Sněmovně. Pokud by se do té doby měl zákoník změnit v neprospěch zaměstnanců, akce by se změnila na demonstraci proti takové normě.

Předsedu ASO Bohumíra Dufka znepokojují vyjádření předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, která podle něj dokumentují, že lidovci tíhnou čím dál tím víc doprava a zapomínají na ochranu zaměstnanců. "V takovém případě musíme zvážit, zda budeme tuto stranu podporovat tak, jak jsme to dělali za pana předsedy Luxe," uvedl na tiskové konferenci Dufek.

Reklama

Související články

Odboráři chystají na listopad demonstraci

Na konci listopadu by se mělo na dosud neupřesněném místě v Praze sejít až 25 tisíc odborářů. Chtějí protestovat proti omezování zaměstnaneckých práv. "Přesný...

Výběr článků

Načítám