Hlavní obsah

Ochranu cestujících v případě krachu aerolinek poslala EK k ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cestující se zakoupenou samostatnou letenkou nebudou nadále chráněni v případě, že letecká společnost zkrachuje. Evropská komise totiž povinné pojištění aerolinek proti úpadku nezavedla, informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přestože za poslední desetiletí zkrachovalo v Evropské unii více než 100 leteckých společností a bylo poškozeno na dva milióny cestujících a přestože byla vyzvána Evropským parlamentem, komise k zavedení povinného mechanismu zajišťujícího ochranu cestujících nepřistoupí,“ sdělil prezident asociace Roman Škrabánek.

Evropská komise ve sdělení Evropskému parlamentu a unijním státům zdůvodnila své rozhodnutí nesnadnou situací v leteckém průmyslu, pro který by nová evropská legislativa znamenala příliš velkou zátěž. Zlepšit ochranu cestujících je podle komise možné důslednějším využitím nynější legislativy. Brusel v roce 2015 situaci znovu vyhodnotí a zváží další postup.

Rozdíl letět sám a s cestovkou

Podle Škrabánka tak nadále zůstane propastný rozdíl v úrovni ochrany spotřebitele v případě individuálních cest se samostatnou letenkou a v případě letecké přepravy v rámci zájezdu s cestovní kanceláří, kdy cestující požívá vysoké ochrany spotřebitele vyplývající ze směrnice o zájezdech.

Zákazník cestovní kanceláře je v případě úpadku letecké společnosti chráněn v rámci odpovědnosti CK za své dodavatele služeb a v případě úpadku cestovní kanceláře je chráněn zákonným pojištěním CK proti úpadku.

Reklama

Výběr článků

Načítám