Hlavní obsah

Obsazenost hotelů je pod očekáváním, část zvýšila ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek jarní turistické sezony u hoteliérů je zatím pod očekáváním. Podepsala se na tom probíhající válka na Ukrajině i růst cen. Třetina hoteliérů už přistoupila ke zdražování, někteří až o 10 procent, a další se k tomu chystají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Během Velikonoc počítá polovina hoteliérů s naplněním kapacit na více než 80 procent, necelá třetina bude obsazena z 50 až 80 procent. V dubnu ale představují Velikonoce pro hoteliéry jedinou výjimku.

„Jarní sezona začíná pro hoteliéry velmi rozpačitě, s výjimkou čtyř volných dnů během Velikonoc, kdy bude téměř všude obsazeno. Průměrná obsazenost hotelů za měsíc duben však nepřesáhne 50 procent,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

Hotelům a restauracím vláda pomáhá málo, říká šéf asociace

Ekonomika

Podle průzkumu mezi hoteliéry 66 procent z nich očekává celkovou obsazenost za duben do 50 procent, pouze 15 procent z nich čeká zaplněnost svých kapacit nad 70 procent. Táhnout poptávku budou zejména domácí turisté, v Praze a dalších větších městech se pak podle AHR očekávají příjezdy i zahraničních turistů především z Evropy.

Minimální nadále zůstává zájem o ubytování v rámci firemních a konferenčních akcí, díky zrušení vládních opatření spojených s epidemií koronaviru se ale očekává postupný nárůst.

Zdražování i pomoc uprchlíkům

Kvůli inflaci a zejména rostoucím cenám energií některé hotely přistoupily ke zvýšení cen o 5 až 10 procent.

„Zvyšování cen se týká celkem 68 procent hotelů, téměř třetina hotelů zatím ceny nezvyšovala, ale bude muset k tomuto kroku přistoupit nejpozději koncem května,“ uvedla AHR v tiskové zprávě.

Vládní hotel v Bratislavě hostil Putina. Teď jeho oběti

Zahraniční

Podle AHR hoteliéři od začátku března poskytli zdarma na jeden měsíc celkem 10 tisíc lůžek pro rodiny prchající z Ukrajiny. V dubnu pak toto ubytování stále nabízelo 35 procent hoteliérů, z toho polovina z nich zdarma a téměř čtvrtina se státním příspěvkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám