Hlavní obsah

Obhajoba otevřených květinářství pietou je naprosto lichá, tvrdí sami květináři

Novinky, ČTK, bož

Obhajoba vlády, že květinářství mohou zůstat nadále v provozu z pietních důvodů, je podle sítě Květiny Novák naprosto lichá. Počet účastníků na pohřbech je omezený a užší rodina služby květinářství obvykle nepotřebuje. Pietní výzdobu zařizují pohřební služby. Za Květiny Novák Praha to uvedla Lenka Baráková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pohřbu se může momentálně účastnit maximálně 15 lidí. Podle Barákové se tak týká jen nejužšího rodinného kruhu, který si veškerou výzdobu a květinové dekorace objednává přímo v pohřební službě.

Argumentace vlády tímto směrem tak podle ní smysl nedávají. „Spíše to vypadá, že se snaží zastřít jiné důvody,” míní Baráková.

Květinářství jsou otevřena po celou dobu platnosti opatření a vždy, když byly zavřeny maloobchodní prodejny, se na ně vztahovala výjimka. Například na podzim to vláda zdůvodňovala Dušičkami.

Svěřenský fond vlastní velkou síť

V Česku provozuje 191 květinářství síť Flamego, jejíž většinový podíl získal v roce 2019 fond Hartenberg ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Vedle toho Hartenberg vlastní floristický velkoobchod Storge.

Máme sice otevřeno, ale prázdno. Kytky se jíst nedají, smutní květináři

Koronavirus

Hartenberg je podobně jako koncern Agrofert uložen ve svěřenských fondech premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou premiérovým majetkem, ten je stále beneficientem fondu, což znamená, že mu plynou veškeré zisky firem ve fondech.

„Když započítáme klasické ,květinářské´ dny jako je Valentýn, Mezinárodní den žen, Den matek a podobně, tak z důvodu uzavření většiny obchodů v nákupních centrech máme celoroční pokles tržeb zhruba o 25 až 30 procent,” dodala Baráková.

Zboží v Holandsku firma má předobjednané, ale kvůli těžce předvídatelné poptávce se může stát, že více jak polovinu dovezeného zboží bude muset vyhodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Firmy chtějí samotesty zaměstnanců

Po plošném testování ve firmách volají odborníci, politici i samotné podniky. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR by pomohlo, kdyby stát uznal neinvazivní...

Výběr článků

Načítám