Hlavní obsah

Oběd v restauraci stojí o 28 Kč více než v roce 2020

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji.

Zaměstnavatelé přispívají pracovníkům na stravování podle Sodexo Benefity nejčastěji sto korun na den, za tuto částku se už ale lidé nenaobědvají nikde v zemi, uvedla firma. Nyní na zaplacení poledního jídla nestačí ve většině krajů ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun.

„Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele," uvedl za Sodexo Benefity Jan Michelfeit.

Ceny obědů ve stravovacích zařízeních rostou podle Michelfeita nepřetržitě už téměř rok. Restaurace dříve vytvořené rezervy použily na pokrytí ztrát kvůli nuceným uzávěrám v souvislosti s pandemií koronaviru, nyní si nemohou dovolit nést veškeré rostoucí náklady, řekl.

Tržby ve službách stouply o více než 12 procent

Ekonomika

Zároveň ale podle něj nepropisují vyšší výdaje do cen pro zákazníky v plné výši. „Jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně,” dodal.

Zástupci restauratérů už dříve upozornili na to, že lidé si za dobu pandemie, kdy často pracovali z domova, odvykli chodit na obědy do restaurací a i z důvodu aktuálního zvyšování životních nákladů si nyní často do kanceláře nosí vlastní jídlo. Úbytek hostů, a také tržeb, v časech oběda potvrzují i data Sodexo Benefity, ve srovnání s předkrizovým rokem 2019 se podle nich pohybuje kolem 30 procent.

Vývoj cen obědů v restauracích od roku 2020 po jednotlivých krajích:

Kraj20202021červen 2022 (do 15. června)
Praha145 Kč169 Kč190 Kč
Středočeský140 Kč163 Kč176 Kč
Jihomoravský135 Kč160 Kč171 Kč
Jihočeský135 Kč148 Kč162 Kč
Plzeňský136 Kč155 Kč166 Kč
Liberecký137 Kč153 Kč160 Kč
Královéhradecký128 Kč149 Kč163 Kč
Pardubický130 Kč151 Kč162 Kč
Zlínský129 Kč141 Kč149 Kč
Olomoucký124 Kč141 Kč150 Kč
Moravskoslezský126 Kč144 Kč155 Kč
Vysočina130 Kč143 Kč148 Kč
Ústecký128 Kč141 Kč148 Kč
Karlovarský128 Kč139 Kč147 Kč
ČR135 Kč151 Kč163 Kč
Zdroj: Sodexo Benefity

Reklama

Výběr článků

Načítám