Hlavní obsah

Tržby ve službách stouply o více než 12 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby ve službách očištěné o kalendářní vlivy se v letošním prvním čtvrtletí meziročně reálně zvýšily o 12,5 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Sezónně očištěné tržby reálně mezičtvrtletně vzrostly o 1,2 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oproti prvnímu čtvrtletí minulého roku se tržby více než dvojnásobně zvýšily cestovním agenturám, kancelářím, rezervačním a souvisejícím činnostem a také v odvětví ubytování, což souvisí s loňskou nízkou srovnávací základnou ovlivněnou protiepidemickými opatřeními,“ řekl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Zároveň však dodal, že úroveň tržeb z prvního čtvrtletí roku 2020 zatím dosažena nebyla.

Konkrétně cestovní agentury, kanceláře a jiné rezervační a související činnosti zaznamenaly na začátku letošního roku nárůst tržeb o 198,7 procenta oproti loňsku. V ubytování, stravování a pohostinství tržby vzrostly o 105,9 procenta. V samotném ubytování stouply dokonce na trojnásobek.

Obsazenost hotelů je pod očekáváním, část zvýšila ceny

Ekonomika

V oblasti dopravy vzrostly meziročně nejvíce tržby v letecké dopravě, a to o 82,9 procenta. „Dvouciferným tempem rostly také tržby skladování a vedlejších činností v dopravě (o 16,9 procenta) a objemově nejvýznamnější pozemní a potrubní dopravy (o 14,1 procenta),“ dodal ČSÚ.

O 4,3 procenta naopak klesly tržby v oblasti poštovní a kurýrní činnosti. Ve vodní dopravě byl pokles dokonce 10,2 procenta.

Růstu dosáhly například i administrativní, kancelářské a jiné podpůrné činnosti pro podnikání, a to o 12,4 procenta, kdežto třeba agenturám práce tržby téměř o desetinu klesly.

V profesních, vědeckých a technických činnostech se tržby zvýšily o 11,4 procenta. Největší růst v tomto odvětví vykázaly architektonické a inženýrské činnosti, technické zkoušky a analýzy, a to o 26 procent.

V činnostech týkajících se nemovitostí tržby meziročně vzrostly o tři procenta. V informačních a komunikačních činnostech růst dosáhl 3,7 procenta, ale třeba hudební a filmový průmysl posílil až o 72,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám