Hlavní obsah

Obchodník s uhlím Paukner nabízí státu, že spolu s dalšími podnikateli budou provozovat OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner spolu s dalšími podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem nabízejí státu, že budou provozovat černouhelnou firmu OKD. Svou investici ale podmiňují tím, že firma projde insolvencí, a zbaví se tak nevýhodných závazků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obchodník s uhlím Petr Paukner

Článek

Jednání se státem podle Pauknera teprve začínají. "Jsme připraveni pomoci státu s provozem OKD tak, aby byl co nejefektivnější," řekl Paukner.

"Domníváme se, že provozně může OKD fungovat ještě minimálně pět let, pokud nebude mít takzvané dluhy minulosti," dodal. Mateřská společnost New World Resources (NWR) podle něj nyní OKD "vysává" na půjčkách, za které si na úrokových sazbách inkasuje šest až sedm procent.

Petr Paukner patří k největším hráčům na trhu s uhlím a elektřinou
Paukner se narodil 28. srpna 1955. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Pracoval v podniku zahraničního obchodu Metalimex, který obchodoval se surovinami. Po pádu komunismu se ve zprivatizovaném Metalimexu stal generálním ředitelem a předsedou představenstva. Později byl ředitelem společnosti Coal Energy, kterou v roce 2001 založily firmy ČEZ, Severočeské doly Chomutov, Mostecká uhelná společnost, Sokolovská uhelná a Pauknerova firma Carbounion Bohemia. Coal Energy patřila ve své době mezi největší obchodníky s elektřinou v ČR, v dubnu 2009 ji ale valná hromada poslala do likvidace.
Kromě společnosti Carbounion Bohemia zasedá ve statutárních orgánech dceřiných firem Carbosped, Humatex a Emeran 1860. Dále je v obchodním rejstříku například veden jako člen dozorčí rady PURS akciová společnost.
Zdroj: ČTK

Ve hře je i převzetí státem

Firma OKD je přes úsporná opatření ztrátová, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Nový vlastník NWR, skupina Ad Hoc Group (AHG), tvrdí, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, hrozí neřízená insolvence firmy. V úterý by měli zástupci AHG jednat s ministry.

Ministr financí Andrej Babiš minulý týden uvedl, že jednou z variant řešení problémů OKD je odkup akcií a dluhů státem, nebo společná firma. [celá zpráva]

„Při současných cenách uhlí by i po zbavení se dluhů zřejmě byl provoz OKD ztrátový. Je ale možné, že některé doly nebo jejich části budou profitabilní, a tedy zajímavé i pro soukromé investory,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Josef Němý.

„Pokud by celé OKD převzal stát, jistě by vstoupila do hry i politická a sociální hlediska. Je možné, že stát by potom zvolil variantu pomalého utlumování těžby za cenu dotování OKD,” dodal.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

Reklama

Související články

Z OKD do července odejde 345 lidí

Z těžební společnosti OKD má k 1. červenci letošního roku odejít 345 lidí, a to z nejrůznějších závodů. Ve čtvrtek to na jednání v Karviné potvrdilo vedení...

Výběr článků

Načítám