Hlavní obsah

Obchodníci: Letos přijde na burzu nejméně jedna nová akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na nejméně jednu novou akcii se mohou těšit investoři ve zbytku letošního roku na pražské burze v nejlikvidnějším systému SPAD. S největší pravděpodobností půjde o cenné papíry firmy nyní obchodované v zahraničí, ale podnikající i v tuzemsku. Jakékoliv jméno ale všichni úzkostlivě tají, zjistila v anketě ČTK.

Článek

"Počet obchodovaných firem se letos zvýší tak maximálně o jednu až dvě," mínil Tomáš Klápště, ředitel oddělení firemních financí Patria Finance. "Očekáváme alespoň jeden další duální listing (souběžná kotace) na pražské burze tento rok," přidal se Jan Brabec z obdobného úseku České spořitelny.

Ve SPAD je nyní osm akcií, investoři by potřebovali zhruba dvojnásobek. Letos v zimě přišla realitní firma Orco, před rokem Zentiva, první domácí firma, která na burze získala kapitál výměnou za akcie.

Pražská burza investorům loni rozmnožila majetek o více než polovinu a letos se pyšní největšími obchody ve střední Evropě; nové emise se jí přesto nedaří přivábit. K privatizaci přes kapitálový trh se neodhodlala zatím ani vláda. Početnější oživení trhu se tak předpokládá až příští rok.

"Primární emise akcií jsou dlouhodobější záležitostí a zřídkakdy se podaří vše připravit v horizontu kratším než jeden rok. Zájem společností o vstup na pražskou burzu nadále trvá," ujišťoval Brabec.

Několik připravovaných akciových projektů potvrdil Atlantik finanční trhy. "Ani jeden z nich není v takové fázi, aby k vydání akcií došlo v tomto roce," uvedl zástupce makléřské firmy Jan Schiesser. Překvapení ale nebyla vyloučena. "Loňský příklad Zentivy ukazuje, že je možno primární emisi velmi úspěšně zatajit," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám