Hlavní obsah

Obchodní válku prohrajete, vzkazují USA němečtí ekonomové

Novinky, bož

Pokud americký prezident Donald Trump uskuteční své protekcionistické plány a vyprovokuje obchodní válku, nejvíce to nakonec odnese jeho vlastní země. Dospěla k tomu studie německého Institutu ifo, o níž informoval server magazínu Wirtschaftswoche. USA by v tomto scénáři postihl pokles HDP o sedm procent, Německo jen o půl procenta, vypočítali ekonomové.

Foto: ifo Institut

Ředitel Institutu ifo Prof. Dr. Clemens Fuest

Článek

Ve scénáři, který ekonomové simulovali, by USA zavedly všeobecné dovozní clo ve výši 45 procent. „Pokud by ostatní státy v odvetě zavedly stejně vysoká cla na americké zboží, hrozí americkému exportu prudký pokles o 91 procent,“ uvedl šéf Institutu ifo Clemens Fuest.

„V obchodní válce se všemi partnerskými zeměmi by byly Spojené státy hlavním poraženým,“ domnívá se Fuest. Z tohoto důvodu nedoporučuje ostatním státům, aby přistupovaly na bilaterální dohody USA místo vícečlenných obchodních dohod, které by Spojené státy případně vypověděly.

Pokud by Trump uvalil cla jen na zboží z Číny a Mexika, byly by důsledky rovněž negativní. „Americký dovoz z Mexika by mohl poklesnout až o 52 procent, z Číny o 58 procent. Částečně by však mohl být nahrazen importem ze třetích zemí,“ tvrdí Fuest. Dovoz ze zemí EU by mohl přidat jedenáct procent. Celkový pokles by tak v tomto případě mohl dosáhnout zhruba osmi procent, dodal Fuest.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám