Hlavní obsah

Obavy z viru srážejí čínské trhy

Právo, rei

Prudký pád akcií na čínské burze po jejím znovuotevření od oslav příchodu lunárního roku Krysy způsobily obavy kvůli šíření nového koronaviru z Wu-chanu. Index čínských akcií CSI 300 se v pondělí propadl téměř o devět procent, a dostal se tak nejníže za více než čtyři roky. V úterý se pád zastavil, a akcie dokonce část ztrát smazaly, když CSI 300 připsal 2,6 procenta.

Foto: ČTK/AP

Pracovník v ochranném obleku v hale šanghajské burzy má za úkol měřit příchozím teplotu.

Článek

Prudkým pádem byly nejvíce zasaženy akcie průmyslových výrobců, stavebních a nemovitostních společností.

Dařilo se naopak firmám podnikajícím ve zdravotnictví, jejich akcie posílily zhruba o deset procent. Propad až k maximálnímu dennímu limitu zaznamenaly ropa, železná ruda i palmový olej.

„Čínským akciovým trhům dominují drobní investoři. Na šanghajské burze vlastní ohromujících 80 procent akcií a pohyb na trhu silně ovlivňují. To, co nám s dnešními výprodeji vzkazují, je, že se bojí,“ podotkla analytička BBC Karishma Vaswaniová.

Pád nepřekvapil už proto, že burza obnovila obchodování po více než týdnu, zatímco se nákaza šířila. Někteří analytici ale předvídali, že propad bude nižší. Zvláště poté, co komise pro cenné papíry pozastavila možnost jejich půjčování, aby zamezila spekulacím na jejich pokles.

Čínské burzy po otevření potopil koronavirus

Ekonomika

A poté, co čínská centrální banka v neděli snížila úrokové sazby u krátkodobých úvěrů a oznámila, že do ekonomiky napumpuje dalších 150 miliard jüanů (486 mld. Kč), aby zajistila dostatek likvidity v bankovním systému.

Celkem chce ústřední banka podpořit trh 1,2 bilionu jüanů (3,9 bil. Kč). Nevyloučila však, že by v průběhu týdne mohla uvolnit další peníze. Jak odhaduje analytik Lukáš Kovanda, trhy se zřejmě budou nadále propadat. „Dvě třetiny čínské ekonomiky zůstávají kvůli nákaze takzvaně mimo provoz,“ upozornil.

Muži v Bavorsku nakaženému koronavirem onemocnělo už i druhé dítě

Evropa

V Číně v pondělí také klesly výnosy vládních dluhopisů, oslabovala státní měna a silně i poptávka po ropě.

Dopady s otazníky

Čínu, druhou největší ekonomiku světa, zasáhl koronavirus v době zpomalování jejího hospodářského růstu a za zvýšených cel na čínské zboží ve Spojených státech.

Jak velký bude dopad koronaviru na hospodářství Číny a světovou ekonomiku, teď nedokáže s jistotou říct nikdo.

„Možná budeme svědky něčeho nového: globálního zpomalení způsobeného více Čínou než USA,“ poznamenala v listu Financial Times analytička Rana Forooharová a podotkla, že poslední světové recese začínaly u amerických spotřebitelů.

Přes 20 tisíc nakažených. Čína vede všelidovou válku s koronavirem

Svět

Od té doby ale dramaticky vzrostl podíl Číny na výkonu světové ekonomiky. „Dnes se podílí na globálním růstu zhruba ze třetiny, tedy větším podílem než USA, Evropa a Japonsko dohromady,“ upozornila Forooharová.

Reklama

Související články

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Kombinace léků na AIDS a chřipku zabrala v Thajsku u 71leté Číňanky, která se nakazila novým koronavirem 2019-nCoV, uvedla v pondělí agentura AFP s odvoláním...

Recese v Hongkongu se prohloubila

Recese hongkongské ekonomiky se v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9...

Výběr článků

Načítám