Hlavní obsah

Nové byty v Praze zdražily o sedm procent

Ceny v bytů v Praze rostou. Za celý loňský rok vzrostla průměrná cena dostupných bytů o procento na 61 857 korun včetně DPH za čtvereční metr. Vyplývá to z šetření developerských společností Trigema, Skanska a Ekospol. Ještě více rostla cena nových bytů postavených v loňském a v předloňském roce, která stoupla o sedm procent.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet prodaných a volných bytů byl vloni zhruba stejný. Zatímco prodat se developerům podařilo 5950 bytů, 6750 bytů bylo podle studie vloni dostupných.

Z této hodnoty bylo na 1400 bytů nově dostavěných a zhruba 700 takzvaných ležáků, které se nedaří prodat déle než 24 měsíců. Rostou ale i ceny těchto bytů, a to o meziročně dvě procenta, uvedl Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Celková cena nabízených bytů v Praze vloni meziročně vzrostla o sedm miliard korun na 32 miliard. Důvodem je jak rostoucí objem nabízených bytů, tak i jejich cena, doplnil Soural.

Nejběžněji nabízeným bytem byl v Česku byt s dispozicí 2+kk. Podíl dvojpokojových bytů s příslušenstvím představoval podle průzkumu téměř třetinu všech nabízených bytů. O zhruba dva procentní body méně bylo nabízeno třípokojových bytů a podíl garsonier představoval 16 procent. Nejnižší ceny za čtvereční metr přitom z uvedených kombinací měly nejčastěji nabízené byty 2+kk, jejichž průměrná cena za čtvereční metr dosáhla necelých 59 tisíc korun.

V současnosti v Praze podniká na 150 developerských společností, z nichž patnáct představuje velké hráče na trhu. Rozpracovaných projektů je podle šetření v hlavním městě 263.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám