Hlavní obsah

Nová auta jdou čím dál hůř na odbyt, za listopad se pokles zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v listopadu meziročně propadl o více než deset procent na 926 486 vozů po říjnovém poklesu o necelých pět procent. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Profimedia.cz

V listopadu v EU výrazně poklesl prodej nových aut.

Článek

V období od ledna do listopadu prodej klesl téměř o osm procent na 11,26 miliónu vozů. Poptávku po automobilech v Evropě nyní tlačí dolů hospodářský útlum a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. „Nejsou tu žádné známky toho, že by slabost evropského trhu polevovala,“ sdělil analytik David Arnold ze společnosti Credit Suisse.

Jediným velkým trhem v EU, který v listopadu vykázal růst, byla Británie, kde se prodej zvýšil o 11 procent. V Německu, jež je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej snížil o 3,5 procenta. Ve Francii se propadl o více než 19 procent a v Itálii a Španělsku o více než 20 procent, uvedla ACEA.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU v listopadu podle sdružení meziročně klesl téměř o čtyři procenta na 35 800 vozů. Od začátku roku se snížil o necelé procento na 431 053 vozů.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce oznámil, že prodej nových osobních aut v Česku zaznamenal v listopadu největší letošní propad, když meziročně klesl o 11 procent na 14 203 vozů. Za 11 měsíců trh rostl o 1,9 procenta na 161 225 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám