Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii získali Card, Angrist a Imbens za průkopnické experimenty

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens. Kanadsko-americký vědec Card byl oceněn za svůj empirický přínos ekonomii práce, která se snaží popsat vztah mezi prací a mzdou. Američan Angrist a americko-nizozemský expert Imbens byli vyznamenáni za přínos k využívání experimentů a empirických studií jako cenného zdroje poznání v ekonomii.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci působící ve Spojených státech David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens.

Článek

„Pokud hledáte jejich pomníky, rozhlédněte se kolem sebe. Téměř za veškerou empirickou práci, o níž se dočtete v mainstreamovém tisku (a za nemalé množství, které se do mainstreamového tisku vůbec nedostane), vděčíme analyzování přirozených experimentů za použití technik jako rozdíly v rozdílech, instrumentální proměnné a nespojitá regrese,” uvedl ekonom Alex Tabarrok z George Mason University ve Virginii s odkazem na techniky, na jejichž rozvoji a aplikaci v ekonomické vědě mají laureáti významný podíl.

Přirozený (přírodní) experiment je druh empirické studie, kde jednotlivé proměnné nejsou pod kontrolou vědce. Na rozdíl od řízeného experimentu nemohou vědci náhodně přiřadit osoby do experimentální a kontrolní skupiny, stejně jako nemohou ovlivnit velikost jednotlivých skupin.

„Trojice laureátů nám poskytla nový pohled na pracovní trh a ukázala, jaké závěry týkající se příčiny a následků mohou být odvozeny z přirozených experimentů. Tento přístup se rozšířil i do dalších oblastí a znamenal revoluci v empirickém výzkumu,” uvedla švédská Královská akademie věd, která cenu uděluje.

Nobelovu cenu za ekonomii mají tři vědci za snahu zmírnit světovou chudobu

Ekonomika

David Card v roce 1994 společně s dnes již zesnulým Alanem Kruegerem přišel s přelomovou studií vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost. V ní se podívali na data z Pensylvánie, která v roce 1992 zavedla minimální mzdu, a ze sousedního New Jersey, která tento krok neučinila.

Autoři srovnali na jedné straně rozdíl v zaměstnanosti ve fast foodech v Pensylvánii před zavedením minimální mzdy a po zavedení minimální mzdy s rozdílem v zaměstnanosti ve fast foodech v New Jersey před zavedením minimální mzdy v Pensylvánii a po zavedení minimální mzdy v Pensylvánii. „Proto termín rozdíl v rozdílech,” poznamenal Tabarrok.

„Důležitost studie nebyla v jejím výsledku (který je dodneška předmětem debat), ale v tom, že Card a Krueger ekonomům ukázali, že existují přirozené experimenty s hodnověrným postupem a kontrolními skupinami všude kolem nás, pokud jsme dostatečně kreativní, abychom je viděli,” dodal Tabarrok s tím, že posledních 30 let empirické ekonomie je výsledkem tohoto objevu.

Regulace nájmů v Berlíně totálně selhala

Ekonomika

Pro řadu lidí byl ale podstatný i výsledek studie, která očekávané snížení zaměstnanosti mezi nekvalifikovanými pracovníky neprokázala. Do té doby se tento předpoklad považoval téměř za automatický. Od té doby vznikla řada empirických studií zabývající se touto otázkou s rozporuplnými výsledky.

Angrist, který také na YouTube vede kurz ekonometrie pro veřejnost v rámci projektu Marginal Revolution University, v roce 1991 společně s Kruegerem přišel se studií, která se zabývala otázkou, zda povinná školní docházka ovlivňuje vzdělávání a výdělky.

„Data z přirozených experimentů je ale složité interpretovat. Pokud například o rok prodloužíme povinnou školní výuku pro jednu skupinu studentů, nebude to mít na všechny studenty ve skupině stejný vliv. Někteří studenti by stejně ve studiu pokračovali a význam vzdělání v jejich případě není reprezentativní pro celou skupinu,” dodala k tomu akademie.

„Otázkou tedy zůstává, zda je možné z prodloužení studia o rok vyvozovat nějaké závěry. V polovině 90. let Joshua Angrist a Guido Imbens tento metodologický problém vyřešili, když ukázali, jak přesné závěry týkající se příčiny a následků lze vyvodit z přirozených experimentů,” uzavřela.

Studie: Zvyšování minimální mzdy v Česku nedopadlo na zaměstnanost

Ekonomika

Na udělení Nobelových cen za ekonomii také reagovala řada ekonomů na sociálních sítích. „Rozsah výzkumu Davida Carda je obrovský – migrace, vzdělání, nerovnosti, minimální mzda, mzdové vyjednávání,” napsal Filip Pertold z think tanku IDEA při CERGE-EI.

„Ve všech těchto oblastech dokázal nesmazatelně posunout poznání v oblasti rozlišování kauzality od korelace pomocí přirozených experimentů. To vedlo k tomu, že ekonomie mohla začít dávat mnohem důvěryhodnější doporučení pro veřejné politiky,” dodal s tím, že je nadšen, že u něj mohl strávit čas na studijní stáži.

Řidičky Uberu si vydělají méně než řidiči. Diskriminaci za tím nehledejte

Ekonomika

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové.

Oznámením držitele Nobelovy ceny za ekonomii skončil letošní seriál rozdílení těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně ohlášeni laureáti Nobelových cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která činí deset milionů švédských korun (zhruba 25 milionů Kč). Slavnostní předávání Nobelových cen se uskuteční 10. prosince, v den výročí úmrtí švédského vědce a zakladatele ocenění Alfreda Nobela (1833–1896).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám