Hlavní obsah

NKÚ: Pandemii není možné vinit ze všeho, rozpočet nebyl připraven na krizi

Novinky, ČTK, bož

Český rozpočet nebyl připraven na výrazné zpomalení ekonomiky ani na mimořádnou krizi, která nastala v souvislosti s pandemií koronaviru. Uvedl to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala ve stanovisku úřadu ke zprávě vlády o hospodaření státního rozpočtu za loňské první pololetí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Kala podotýká, že pandemii není možné vinit ze všeho. Poukazuje přitom například na to, že od začátku roku se meziročně zvyšovalo čerpání celkových výdajů, a to měsíčně o desítky miliard korun, a tyto nárůsty se týkaly hlavně provozních výdajů.

Při zvyšování schodku státního rozpočtu v rámci jeho novelizací však vláda s výjimkou snížení výdajů v kapitol ministerstev dopravy a obrany nenavrhla žádné úspory peněz.

NKÚ připomíná, že hrubý domácí produkt (HDP) klesl ve druhém loňském čtvrtletí o 11 procent, což byl nejhlubší propad v historii Česka. Příjmy státního rozpočtu se za celé pololetí propadly meziročně o 44 miliard, naopak výdaje vzrostly meziročně o 130 miliard.

NKÚ kritizoval vládu za tvorbu schodků v době prosperity

Domácí

Podle Kaly budí oprávněné obavy i to, že vláda prosadila loni na jaře rozvolnění zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Tato změna umožnila pro letošní rok zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. To je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Tím si podle prezidenta NKÚ vytvořila prostor pro vysoké rozpočtové schodky i v dalších letech.

„Vzniklý zvýšený fiskální prostor nemusí být nezbytně využit pouze pro výdajová a příjmová opatření vztahující se k eliminaci ekonomických dopadů současné krize, a hrozí tudíž popření smyslu pravidel rozpočtové odpovědnosti. NKÚ otázku využití tohoto zvýšeného fiskálního prostoru po skončení pandemie covidu-19 hodnotí jako velmi rizikovou a bude tuto problematiku podrobně monitorovat,” stojí ve stanovisku NKÚ.

Ministerstvo financí v nesouhlasné reakci poukazuje na to, že dostatečnou rezervu pro běžné cyklické výkyvy ekonomiky má zajišťovat dlouhodobé předkrizové dodržování střednědobého rozpočtového cíle. Tím je strukturální deficit, tedy saldo veřejných financí bez vlivu hospodářského cyklu a jednorázových opatření.

Ekonomka Horská odešla z výboru pro rozpočet, nesouhlasí s jeho sestavením

Ekonomika

Státní rozpočet skončil k loňskému 30. červnu se schodkem 195 miliard korun, což bylo meziroční zhoršení téměř o 175 miliard korun. Za celý rok 2020 činí schodek 367,4 miliardy korun, oznámila v úterý na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). O rok dřív byl deficit 28,5 miliardy.

Původně ho vláda schválila se schodkem 40 miliard, ale poté ho v důsledku dopadů pandemie postupně zvyšovala až na konečných 500 miliard korun.

Pro letošní rok je zatím schválený schodek 320 miliard korun.

Reklama

Související články

Dluh vládních institucí atakuje 40 procent HDP

Dluh českých vládních institucí ve druhém čtvrtletí vzrostl téměř na 2,3 bilionu korun. Je tak nejvyšší za posledních 20 let. Míra zadlužení vzrostla z 32,60...

Výběr článků

Načítám