Hlavní obsah

Nezaměstnaných je o 75 tisíc více než před rokem

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v září zůstala na srpnových 3,8 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Úřady evidovaly celkem 277 015 uchazečů o práci, což je o 2063 méně než v srpnu, ale o 75 tisíc více než před rokem.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Nezaměstnanost v září stagnovala, ale absolutní počet uchazečů o zaměstnání klesl. Z evidence Úřadu práce ČR odešlo více lidí, než se do ní přihlásilo,” konstatoval ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

„Předpokládáme, že v následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezónních prací pravděpodobně vzroste,“ dodal.

Na úřad práce se nově přihlásilo 50 874 lidí. To je o 16 208 nových uchazečů více než před měsícem. Naopak se z evidence odhlásilo nebo bylo vyřazeno 52 937 uchazečů, což je o 17 676 více než v srpnu.

V září se jako každý rok do evidence uchazečů o zaměstnání přihlásila část absolventů vysokých a středních škol a učilišť. Podle Karmazína mají mezi uchazeči o zaměstnání v poslední době větší zájem o home office a zkrácenou pracovní dobu.

V Británii od začátku epidemie přišlo o práci skoro 700 tisíc lidí

Ekonomika

Nezaměstnanost nejvíce vzrostla v okrese Mělník, a sice o 3,2 procenta. Následuje okres Teplice s nárůstem o 2,9 procenta a okres Praha-západ, kde nezaměstnanost stoupla o 2,5 procenta. Celkem nezaměstnanost vzrostla ve 23 okresech, zatímco v 54 naopak klesla.

Největší pokles nezaměstnanosti zaznamenal okres Jičín – o 8 procent. V okrese Písek nezaměstnanost klesla o 7,9 procenta a v okrese Jihlava o 7,5 procenta.

Nejnižší nezaměstnaností se pyšní okres Rychnov nad Kněžnou. Práci tam hledá jen 1,8 procenta práceschopné populace. Následují Praha-východ a Jindřichův Hradec s nezaměstnaností 1,8 procenta.

Nezaměstnanost vzrostla na 2,8 procenta

Ekonomika

Nejvyšší nezaměstnanost eviduje okres Karviná, kde práci hledá 8,1 procenta. Následují okresy Most (7 procent) a Ostrava-město (6,7 procenta).

Podporu v nezaměstnanosti pobírala jen necelá třetina (30,9 procenta) uchazečů evidovaných na úřadech práce. V průměru dostávali 8770 korun. Téměř 18 procent z nich ale dostávalo méně než 4500 korun.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám