Hlavní obsah

Nezaměstnaných je o 65 tisíc více než před rokem

Novinky, bož
Aktualizováno

Počet nezaměstnaných v Česku v květnu vzrostl o 12 104. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Meziročně počet nezaměstnaných vzrostl o 65 469 na 266 144 tisíc. Míra nezaměstnanosti vzrostla na z dubnových 3,4 na 3,6 procenta. Meziročně se pak zvýšila o jeden procentní bod z původních 2,6 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

To, že počet nezaměstnaných vzrostl o 12 104, neznamená, že v evidenci přibylo právě tolik uchazečů o práci. Na úřad práce se totiž v květnu přihlásilo celkem 38 385 lidí, ale dalších 26 281 lidí z evidence vypadlo

Meziměsíčně nezaměstnanost vzrostla v 63 okresech. Nejvíce pak v okrese Cheb o 17,1 procenta a v okrese Karlovy Vary o 14,8 procenta. Tam přitom nezaměstnanost výrazně stoupala již v dubnu, v okrese Cheb o 53 procent a v okrese Karlovy Vary o 35,1 procenta. V okrese Praha-východ pak vzrostla o 36,1 procenta.

V Německu přibylo dalších 170 tisíc nezaměstnaných

Ekonomika

Nejvyšší nezaměstnanost je i nadále v okrese Karviná, kde je bez práce 7,8 procenta lidí. Ještě v dubnu šlo o 7,6 procenta. Druhou nejvyšší nezaměstnanost v Česku vykazují okresy Chomutov a Ostrava-město – 6,3 procenta.

Ekonom skupiny Natland Petr Bartoň upozornil, že skutečná míra nezaměstnanosti může být mnohem vyšší.

„Mnoho zaměstnanců volí odchod na nemocenskou spíše než na úřad práce. Zaměstnavatelé navíc zjistili, jak těžké je získat zaměstnance, proto je teď často raději platí, i když pro ně nemají práci,” řekl Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám