Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA klesla, přibylo 1,8 milionu pracovních míst

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci klesla na 10,2 procenta z červnových 11,1 procenta. Zaměstnavatelé vytvořili 1,8 milionu nových pracovních míst. V pátek o tom informoval server listu Financial Times s odvoláním na americké ministerstvo práce.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Fronta před úřadem práce ve Forth Smith v americkém státě Arkansas.

Článek

Celkový počet nezaměstnaných klesl o 1,4 milionu na 16,3 milionu.

Oživení ekonomiky po jejím útlumu v důsledku pandemie se však zpomalilo kvůli výraznému nárůstu případů nákazy na jihu a západě USA.

Nárůst pracovních míst byl v červenci výrazně pomalejší než o měsíc dříve. Zatímco v červnu jich přibylo 4,8 milionu, minulý měsíc jich zaměstnavatelé vytvořili již jen 1,8 milionu. Třetina nových pracovních míst vznikla v oblasti pohostinství a volnočasových aktivit.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta, bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Ekonomika

Nejhůře na tom americká ekonomika byla v dubnu, což se výrazně podepsalo na tamním trhu práce. V důsledku toho tehdy zaniklo 20,5 milionu pracovních míst a míra nezaměstnanosti dosáhla 14,7 procenta, což bylo nejvíce od roku 1948, kdy se data sledují.

Před začátkem pandemie se americká míra nezaměstnanosti pohybovala na nejnižších hodnotách za posledních padesát let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám