Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku vystoupala na další rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Listopadová míra nezaměstnanosti v Řecku dosáhla nového rekordu 28 procent, když o měsíc dřív její výše činila 27,7 procenta. Informoval o tom server ekathimerini.com s odkazem na údaje tamního statistického úřadu ELSTAT. Bez práce je tak 1,38 miliónu lidí.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, v eurozóně byla míra nezaměstnanosti v listopadu na 12,1 procenta s 19,2 miliónu nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v Řecku se v porovnání s rokem 2008 více než ztrojnásobila. Neutěšená situace panuje především mezi mladými Řeky od 15 do 24 let, kde více než 61 procent z nich bylo v listopadu bez práce.

„Jak se dalo očekávat, data z trhu práce zaostávají za dalšími dalšími ekonomickými údaji, které začínají vykazovat pozitivní signály,” uvedl ekonom Nikos Maggina z Řecké národní banky. Podle něj nezaměstnanost v letošním prvním čtvrtletí ještě vzroste. Firmy budou dále restrukturalizovat a propouštět zaměstnance. Řecká ekonomika by nicméně měla letos stoupnout o 0,6 procenta

Řecký premiér Antonis Samaras se v lednu v souvislosti s předsednictvím své země v EU nechal slyšet, že se bude chtít zaměřit na snížení vysoké evropské nezaměstnanosti, především pak mezi mladými lidmi.

Nižší důchody a mzdy, vyšší daně

Obří nezaměstnanost v Řecku souvisí s ekonomickým propadem jihoevropské země. Hospodářská recese drtí Řecko už šestým rokem. Vláda byla nucena přijmout masivní finanční pomoc ze zahraničí, kvůli tomu nastolila režim úsporných opatření. Došlo ke snížení důchodů a mezd, naopak se zvýšily daně. V zemi se v této souvislosti konají velmi často nejrůznější protesty a stávky.

Rekordní nezaměstnanost sužuje i Česko. V lednu míra nezaměstnanosti vystoupala na 8,6 procenta oproti prosincové hodnotě 8,2 procenta. Bez práce bylo téměř 630 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám