Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Portugalsku vystoupala na nový rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

V Portugalsku, v němž vyrazily ve středu do ulic tisíce nespokojených lidí demonstrujících proti úsporným opatřením prosazovaným tamní vládou, dosáhla míra nezaměstnanosti za letošní třetí čtvrtletí nového rekordu ve výši 15,8 procenta. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Odstavené autobusy během středeční generální stávky v portugalském Portu.

Článek

Pro srovnání, portugalská nezaměstnanost ve stejném období loňského roku činila 12,4 procenta. Na konci letošního září se o práci ucházelo téměř 871 000 lidí, aktivní populace se v této jihoevropské zemi odhaduje na 5,5 miliónu lidí.

Nezaměstnanost řádí zejména mezi mladými lidmi, kde v současné dosahuje 39 procent oproti 30 procentům před rokem a 35,5 procenta v letošním druhém čtvrtletí. Portugalsko bylo nuceno přijmout loni v květnu mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur.

Za to se Portugalsko zavázalo k rozsáhlým úsporným opatřením a ekonomickým reformám. Vláda mimo jiné omezila výdaje na sociální potřeby a přistoupila ke zvýšení daní.

Utažení opasků ovšem způsobilo značný pokles výdajů domácností i investic a naopak zvedlo nezaměstnanost. S obří mírou nezaměstnanosti se v rámci 17členné eurozóny potýkají především Španělsko a Řecko, kde dosahuje hranice 25 procent.

Nezaměstnanost v Česku za říjen stoupla podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí na 8,5 procenta ze zářijových 8,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám