Hlavní obsah

Nezaměstnanost v lednu stoupla na 7,7 procenta, ale meziročně je nižší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v České republice v lednu opět meziměsíčně stoupla na 7,7 procenta z prosincových 7,5 procenta. Bez práce je 556 191 lidí, o 14 277 více než v prosinci. Uvedl to v pondělí Úřad práce ČR. Pokles teplot podle úřadu utlumil sezónní práce ve stavebnictví.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V meziročním srovnání je ale míra nezaměstnanosti stále výrazně nižší – loni v lednu činila 8,6 procenta. Nyní je bez práce o 73 083 lidí méně než před rokem.

Situace na pracovním trhu odpovídala v lednu podle Kateřiny Sadílkové, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR, běžnému vývoji na začátku roku. "V lednu nezaměstnanost roste pravidelně. Na základě značného poklesu teplot došlo k výraznému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví. Výrazně vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence Úřadu práce, a také lidí, kterým na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody," sdělila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někde ovšem změna počasí přinesla naopak nárůst počtu pracovních míst, protože sněhová nadílka přispěla k rozjezdu turistického ruchu.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti však zaznamenaly pouze čtyři regiony, a to Trutnov, kde se nezaměstnanost snížila o 1,1 procenta, Mladá Boleslav (pokles o 0,7 procenta), Brno-město a Nový Jičín (shodně o 0,3 procenta).

Naopak nárůst evidoval pracovní úřad v 73 okresech. Největší byl na Jesenicku, a to o 11,5 procenta. V krajském srovnání je na tom nejhůře opět Ústecký kraj s mírou nezaměstnanosti 10,9 procenta a na druhém místě s rovnými deseti procenty Moravskoslezský kraj. Nejnižší byla jako tradičně nezaměstnanost v Praze, a to 5,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám