Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku zůstává i nadále nejnižší od roku 1993

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v únoru zůstala na úrovni 3,5 procenta. Vyplynulo to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se nezaměstnanost snížila o 0,8 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti zůstává nejnižší od roku 1993.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Míra nezaměstnanosti 3,5 procenta platí pro věkovou kategorii 15 až 64 let. Český statistický úřad kromě toho poskytl svá data statistickému úřadu EU (Eurostat), který porovnává data ve věkové kategorii 15 až 74 let. V této věkové kategorii činila únorová nezaměstnanost 3,4 procenta.

„Číslo potvrzuje napjatou situaci na trhu práce. Jedná se o nejnižší hodnotu v historii časových řad, které jsou k dispozici od vzniku Česka v roce 1993,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Míra zaměstnanosti je též historicky nejvyšší, když bylo v únoru zaměstnáno 80,5 procenta všech obyvatel ve věku 15 až 64 let. Jedná se o jednu z nejvyšších zaměstnaností v Evropě,” připomněl.

Nedostatek pracovních sil brzdou dalšího růstu

Vejmělek však rovněž upozornil i na stinnou stránku rekordně nízké nezaměstnanosti. „Nedostatek pracovních sil prakticky ve všech vzdělanostních skupinách se stává mnohdy překážkou vyššího růstu ekonomiky,” zdůraznil.

„Firmy se dívají po pracovnících do 'rozumného' zahraničí či ve stále větší míře využívají lidí důchodového věku,” dodal s tím, že jde o nedostatečné řešení. Nutné jsou podle něj vyšší investice do automatizace výrobního procesu, které uvolní pracovní sílu pro využití v jiných oblastech.

Čísla ČSÚ se liší od údajů o nezaměstnanosti zveřejňovaných úřadem práce. Obě instituce totiž používají rozdílnou metodiku.

Rozdílná metodika ČSÚ, Eurostatu a úřadu práce

ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.

Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údaje využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Čísla statistiků jsou rozdílná oproti údajům, které zveřejňuje Úřad práce ČR (ÚP). [celá zpráva] Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám