Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku vzrostla

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla z prosincových čtyř procent na 4,3 procenta. Úřady práce evidovaly 308 859 lidí, meziměsíčně zhruba o 17 tisíc více než v lednu. Přibylo volných pracovních míst, k dispozici jich bylo 325 425, tedy o 7000 více než na konci roku 2020. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR zveřejněných v pátek.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

O tom, že se nezaměstnanost v lednu opět zvýšila, už na počátku února informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Bez bližších podrobností tehdy ale uvedla, že narostla na 4,4 procenta a podle ní bude trend růstu nezaměstnanosti v dalších měsících zřejmě pokračovat.

Ve srovnání s loňským lednem se nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu. Počet lidí bez práce vzrostl o 78 837, naopak o 15 966 ubylo volných míst k práci.

Trh práce se zatím výrazněji nepohnul

Finance

Ve větší míře v evidenci úřadů v lednu skončili lidé, kterým na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Podnikání přerušila i část živnostníků. "Koronavirus se podepsal především v oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. Řeč je o oblastech, jako jsou například služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity, včetně horských středisek," uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Na jedno volné místo v průměru připadá nadále 0,9 uchazeče. Mezi regiony jsou však velké rozdíly. Zatímco v okrese Praha-východ je to v průměru 0,2 zájemce, na Karvinsku připadá na jedno místo téměř deset uchazečů.

Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na čtyři procenta

Ekonomika

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v lednu všech 77 okresů. Nejvíce, o 19,4 procenta, stoupla na Jindřichohradecku. Následuje okres Písek, kde přibylo v evidenci pracovních úřadů 18 procent lidí.

Podle ekonoma BHS Štěpána Křečka nedochází díky opatřením na podporu pracovního trhu v ČR k masovému propouštění. „Některé pracovní pozice se však přetvářejí do zombie podoby a přežívají jen díky státní podpoře. Můžeme proto předpokládat, že současná data o nezaměstnanosti jsou zkreslená. Skutečný stav na trhu práce se dozvíme, až budou programy na podporu pracovního trhu ukončeny. To však může být doprovázeno skokovým růstem nezaměstnanosti,” napsal Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám