Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v únoru stagnovala na rekordně nízkých úrovních

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku činila v únoru rovná dvě procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se tak nezaměstnanost v podstatě nezměnila. I v druhém měsíci letošního roku tak zůstávala na rekordně nízkých úrovních. Jde o poslední data, na nichž se neprojevil nouzový stav v souvislosti s koronavirem.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Míra nezaměstnanosti

Článek

„Příznivá čísla za únor jsou posledními daty před vyhlášením nouzového stavu v souvislosti s pandemií koronaviru. Situace bude mít na trh práce nepochybně značné dopady, které se Český statistický úřad bude snažit co nejlépe popsat,” uvedl k aktuální situaci v ekonomice ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

„Fyzické kontakty našich tazatelů s domácnostmi byly z pochopitelných důvodů přerušeny a pro zjišťování dále využíváme telefony a elektronickou komunikaci. Chtěl bych velmi poprosit všechny oslovené, aby s tazateli ČSÚ i nadále spolupracovali,“ apeloval Holý.

Čeká se na dopad epidemie na nezaměstnanost

Česká ekonomika může podle odhadů Deloitte letos klesnout o deset procent. Nezaměstnanost by se mohla do konce roku až ztrojnásobit.

Vliv globální pandemie Covid-19 pocítili v USA, kde mají momentálně nejvyšší počet oficiálně potvrzených případů nákazy. O podporu v nezaměstnanosti tam předminulý požádalo rekordních 3,3 milionu lidí.

Raketový nárůst. O podporu v nezaměstnanosti požádaly za týden tři miliony Američanů

Koronavirus

Dosud přitom Američané evidovali nejvyšší počet nových žádostí v jednom týdnu 695 tisíc v říjnu 1982. Jde o velmi prudký nárůst počtu žadatelů, o týden dříve bylo nových žádostí 281 tisíc. V době světové finanční krize v roce 2009 byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám