Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta, bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v červenci vzrostla z 3,7 na 3,8 procenta, uvedl Úřad práce ČR (ÚP ČR). Před rokem činila míra nezaměstnanosti 2,7 procenta. Bez práce bylo celkem 279 673 lidí, což je o 10 036 více než v červnu a o 74 553 více než před rokem. Nezaměstnaných je aktuálně nejvíce od února 2018, kdy jich bylo přes 280 tisíc.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V červenci jsme zaznamenali pravidelný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,” uvedl k aktuálním číslům ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín

To, že počet nezaměstnaných vzrostl o 10 tisíc, neznamená, že v evidenci přibylo právě tolik nových uchazečů o práci. Na úřad práce se totiž v červenci přihlásilo zhruba 44 tisíc lidí, ale téměř 39 tisíc lidí z evidence vypadlo.

Nejvíce nezaměstnanost vzrostla v okrese Olomouc – o 8 procent). Následovaly okresy Praha s nárůstem o 7,9 procenta, Praha-západ (o 7,3 procenta), České Budějovice (o 7,1 procenta), Hradec Králové a Mladá Boleslav (v obou případech o 6,8 procenta).

Nezaměstnaných je o 65 tisíc více než před rokem

Ekonomika

Celkem v 11 okresech nezaměstnanost klesla. Nejvíce pak v okresech Jeseník (o 4,3 procenta), Český Krumlov (o 3,7 procenta) a Písek (o 3,6 procenta).

Nejvíce se s nezaměstnaností potýká okres Karviná, kde je bez práce 8,3 procenta lidí. Problémy s nezaměstnaností mají také okresy Ostrava-město a Most (oba 6,8 procenta), Chomutov (6,6 procenta) a Bruntál (6 procenta).

Naopak nejnižší nezaměstnanost vykazují okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta), Praha – východ (2 procenta), Jindřichův Hradec (2,1 procenta) a Pelhřimov (2,2 procenta.)

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku stoupla v červnu na 3,7 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v květnu. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Úřad práce...

Výběr článků

Načítám