Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta

Novinky, bož, alt
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku stoupla v červnu na 3,7 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v květnu. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil Úřad práce ČR. Bez práce bylo v červnu 269 637 lidí, což je o 73 914 více než před rokem a o 3493 více než v květnu.

Článek

To, že počet nezaměstnaných vzrostl o 3493, neznamená, že v evidenci přibylo právě tolik nových uchazečů o práci. Na úřad práce se totiž v květnu přihlásilo zhruba 38 500 lidí, ale přes 35 tisíc lidí z evidence vypadlo

Zaměstnavatelé prostřednictví úřadů práce v červnu nabízeli 334 904 pracovních míst, jde především o pozice vyžadující nízkou kvalifikaci, jako jsou dělníci, zedníci či kuchaři.

Meziměsíčně nezaměstnanost vzrostla ve 40 okresech. Nejvíce pak v okrese Mladá Boleslav o 8 procent, Praha o 7,8 procenta a Karlovy Vary o 7,3 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost je i nadále v okrese Karviná, kde je bez práce 8,1 procenta lidí. Ještě v květnu šlo o 7,8 a v dubnu o 7,6 procenta. Druhou nejvyšší nezaměstnanost v Česku vykazuje okres Ostrava-město – 6,6 procenta. Třetí nejvyšší nezaměstnanost v republice je v okrese Chomutov.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Naopak nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci června okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta), Praha-východ (2 procenta), Pelhřimov a Jindřichův Hradec (oba 2,2 procenta).

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) poměrně příznivým číslům pomohl program Antivirus, který zachránil 700 tisíc pracovních míst. Uvedla to v úterý a ranní tiskové konferenci.

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, který se tiskové konference k nezaměstnanosti také účastnil, uvedl, že sociální demokraté by program rádi zachovali až do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám