Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla, bez práce je nejméně lidí za šest let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465 689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst je 92 701, což je naopak nejvíce od prosince 2008, uvedl v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Oproti loňskému roku vzrostl počet nabízených volných pracovních míst téměř dvojnásobně.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů - největší pak okres Jindřichův Hradec (o 14,3 procenta), Prachatice (o 14,2 procenta) a Jeseník (o 12,2 procenta).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především rostoucí ekonomika a také doznívající nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu,“ řekla Kateřina Sadílková, pověřená řízením úřadu práce. „V tomto ročním období nezaměstnanost obvykle klesá, ovšem květnová čísla stojí za pozornost - počet uchazečů o zaměstnání byl nejnižší od června 2009, kdy jich úřad evidoval 463 555,“ dodala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře a další technické profese.

„Zajímavý je pohled na volná pracovní místa, z něhož vyplývá, že jich je nejvíce v Praze a ve Středočeském kraji, kde je tradičně nezaměstnanost nejnižší. Současně ale překvapí vysoká nabídka práce na severní Moravě, kde je naopak nezaměstnanost nadprůměrná. Je tedy vidět, že situace se zlepšuje i v tomto regionu, neboť zde nezaměstnanost v některých okresech klesá téměř nejrychleji za celou ČR,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám